Το λευκό χρώμα έχει χρησιμοποιηθεί από παλιά στα κτίρια και στα ρούχα σαν τρόπος δροσισμού καθώς έχει την ιδιότητα να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό από τα άλλα χρώματα – το ποσοστό αντανάκλασης είναι περίπου μεταξύ 80-90%. Αυτό σημαίνει ότι το 80-90% της ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπτει πάνω σε επιφάνειες βαμμένες με λευκό χρώμα, αντανακλάται και έτσι δεν απορροφάται από το υλικό που είναι βαμμένο, με αποτέλεσμα αυτό να θερμαίνεται πολύ λιγότερο.
Πρόσφατα, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Purdue της Indiana στις ΗΠΑ, ο Dr Xiulin Ruan (φωτογραφία John Underwood / Purdue University via The New York Times), ανέπτυξε μια μπογιά που επιτυγχάνει αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας σε ποσοστό που φτάνει 99%. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία για να διατεθεί το χρώμα αυτό σαν εμπορικό προϊόν είναι υπό εξέλιξη (μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο εδώ).
Στην Escon θεωρούμε ότι η χρήση του λευκού χρώματος γενικά και ειδικότερα του λευκού χρώματος νέας τεχνολογίας, καθώς και η επιστημονική έρευνα για αυτό, πρέπει να διαδοθεί, να επιδοτηθεί και να ενθαρρυνθεί με κάθε τρόπο από τα κράτη, ειδικά σε μεγάλες τεχνικές κατασκευές όπως κτίρια, πλοία, οχήματα, τραίνα, λεωφορεία κ.α. Τα οφέλη θα ήταν σημαντικά σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε πλανητικό επίπεδο. Π.χ. αν όλα τα δώματα στην Αθήνα βαφτούν με λευκό χρώμα, η μείωση της θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε επίπεδο πόλης θα ήταν σημαντική καθώς όχι μόνο το κάθε κτίριο θα απορροφούσε λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία αλλά και επειδή αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης του air condition κάτι που θα επέτρεπε μικρότερη εξαγωγή θερμότητας από τις εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών. Θα άξιζε να γίνει μια μελέτη – αν δεν έχει γίνει ήδη – για τα οφέλη μιας τέτοιας εφαρμογής στην Αθήνα.
Ένας από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της σύγχρονης ιστορίας, ο Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γκρι (Charles-Édouard Jeanneret-Gris, 6 Οκτωβρίου 1887 – 27 Αυγούστου 1965), γνωστός ως Λε Κορμπυζιέ, είχε πει ότι «βάση νόμου όλα τα κτίρια θα έπρεπε να είναι λευκά» καθώς έβλεπε μεταξύ άλλων μια ανώτερη αισθητική και ηθική στο λευκό χρώμα. Πλέον η κλιματική αλλαγή δίνει και μια επιπλέον διάσταση και κάνει το λευκό χρώμα πολύ ενδιαφέρον σαν μέθοδο για να μειωθεί η ηλιακή ακτινοβολία που απορροφάται από τον πλανήτη – ίσως αυτός ο λόγος είναι ικανός για να γίνει η παραπάνω ρήση του Λε Κορμπυζιέ πραγματικότητα. Και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες φουτουριστικές αναπαραστάσεις των μελλοντικών πόλεων, δείχνουν κτίρια κατά βάση λευκά.