Τα ζητήματα προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συζήτησαν πριν από μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Επίτροπο Ενέργειας, Γκούντερ Ετινγκερ και με την Επίτροπο Κλιματικής Δράσης, Κόνι Χέντεγκααρντ. Συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, να υπάρξει μια κοινή Ομάδα Εργασίας, που θα αναδείξει τα ζητήματα των μεγάλων επενδύσεων στον χώρο που έχουμε στη χώρα μας, που είναι ίσως το επόμενο? εθνικό μας καύσιμο, ο ήλιος, και στις μεγάλες επενδύσεις για ενέργεια από τον ήλιο, έτσι ώστε η Ελλάδα να εξάγει στην υπόλοιπη Ευρώπη καθαρή ενέργεια και έτσι να δημιουργήσει πολύ σημαντικές επενδύσεις, αλλά και θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα.
Εξαγωγή ενέργειας
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα “Die Welt”, είχε τονίσει ότι “η ετήσια ηλιοφάνεια στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της Γερμανίας. Θα μπορούσε λοιπόν να εξάγει ηλιακή ενέργεια σε εμάς”.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία ρίχνει αυτή την ιδέα. Λίγα χρόνια πριν, προώθησε το πρόγραμμα Desertec για τη μεταφορά ηλιακού ηλεκτρισμού από τη Βόρεια Αφρική στη Βόρεια Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.
Οι συνεχιζόμενες αναταραχές στη Βόρεια Αφρική όμως, έχουν αυξήσει σημαντικά το ρίσκο μιας τόσο μεγάλης επένδυσης, στρέφοντας πλέον την προσοχή των επενδυτών στις χώρες της Ν. Ευρώπης, όπου η ηλιοφάνεια είναι εξίσου μεγάλη και η απόσταση από τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας της Ευρώπης πολύ μικρότερη.
Πρόσφατα, η ιδέα έπεσε και πάλι στο τραπέζι με προεξάρχοντα τον ρόλο της Ελλάδας ως προμηθευτή πράσινης ενέργειας, ενώ άλλαξε το σχέδιο από τη δημιουργία μεγάλων ηλιοθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, σε φωτοβολταϊκά. Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς θα μεταφερθεί όλη η παραγόμενη ενέργεια τόσο μακριά και με τι κόστος.
Την απάντηση σ’ αυτό την έχει δώσει ήδη η Greenpeace, η οποία στις αρχές του 2011 πραγματοποίησε μελέτη για το πώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θα μπορούσαν να καλύπτουν το 100% των αναγκών της Ευρώπης σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός ευρωπαϊκού υπερδικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε μάλιστα πρόσφατα και σε μέλη της ελληνικής Επιτροπής Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού.
Θετικές επιπτώσεις
Εκεί τεκμηριώνεται ότι είναι τεχνικά εφικτό η Ελλάδα να παράγει σημαντικές ποσότητες ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ώστε όχι μόνο να καλύπτει σημαντικό μέρος των δικών της αναγκών αλλά και να εξάγει μεγάλες ποσότητες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Κάτι τέτοιο θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην ελληνική παραγωγή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού και στην απασχόληση (σήμερα ο κλάδος παρέχει πάνω από 5.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης συντηρώντας παράλληλα άλλες 10.000 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία).
Για το 2050 μάλιστα, το σενάριο που εξετάστηκε προβλέπει την εγκατάσταση 60.000 MW φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Για σύγκριση, αναφέρουμε ότι ο εθνικός στόχος για το 2020 είναι μόλις 2.200 μεγαβάτ και ο ΣΕΦ ζητά τουλάχιστον τριπλασιασμό αυτού του στόχου.
(Έθνος της Κυριακής, 31/7/2011)