Καθημερινά όλο και περισσότεροι καταναλωτές διαπιστώνουν ότι τα τετραγωνικά μέτρα που είναι καταγεγραμμένα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, και πάνω στα οποία υπολογίζεται το ύψος του Τέλους Ακινήτων, είναι λάθος σε σχέση με τα πραγματικά. Πρόκειται για στοιχεία που η ΔΕΗ έχει πάρει από τους Δήμους, για τα οποία δεν έχει κανένα δικαίωμα μεταβολής τους, και για να τα διορθώσουν οι καταναλωτές θα πρέπει να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ποια είναι όμως τα συνηθέστερα λάθη που περιλαμβάνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, έτσι όπως τα έχει καταγράψει η πανελλήνια ομοσπονδία ιδιοκτητών ακινήτων ; Επτά με κάποιους λογαριασμούς να έχουν πέραν του ενός.

1ον. Λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης.

2ον. Λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας.

3ον Λανθασμένες χρεώσεις βάσει «πλασματικών» τετραγωνικών μέτρων, που προκύπτουν από ειδικές κατά Δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

4ον Πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτίρια.

5ον . Επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ.

6ον . Λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ, και συνεπώς και με Ειδικό Τέλος, την ίδια στιγμή που απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο.

7ον . Τέλος, κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων αυτών, παρ’ ότι και αυτό το προβλέπει ο νόμος.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, η ΔΕΗ απαντά στους ενδιαφερόμενους, αν καταρχήν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες, τότε να αποστέλλουν sms στο Taxis (μέσω του 54160), και εκείνο μετά την επεξεργασία των στοιχείων θα την ενημερώσει, προκειμένου στον επόμενο λογαριασμό να συμψηφιστεί τυχόν υπερχρέωση ή να δοθεί εντολή για μη έκδοση δεύτερης δόσης. Αν πάλι, ο ενδιαφερόμενος δεν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες αλλά διαφωνεί για τον τρόπο υπολογισμού του τέλους, τότε πρέπει πρώτα να το πληρώσει, και μετά να απευθυνθεί στην εφορία, παρέχοντας τα όποια δικαιολογητικά χρειάζονται, για να του επιστραφεί η διαφορά.

Θυμίζουμε εδώ ότι η άσκηση οποιουδήποτε ενδίκου μέσου (δηλαδή προσφυγή σε Διοικητικό Δικαστήριο ή αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ) κατά του τέλους ακινήτων, δεν αναστέλλει την υποχρέωση πληρωμής του. Αναστολή δίνεται μόνο με τη χορήγηση προσωρινής διαταγής από το αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο κατά της ΔΕΗ με την μορφή προσωρινής ρύθμισης της κατάστασης, κατόπιν αιτήματος προς το Δικαστήριο να υποχρεωθεί η ΔΕΗ (ή τυχόν άλλος πάροχος) να μη διακόψει τη ρευματοδότηση.

(Πηγή: www.energypress.gr, 14/11/2011)

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *