(Σημείωση: Αν επιθυμείτε να βρείτε όλους τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, κοιτάξτε στο κεφάλαιο «Εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας» του ενεργειακού οδηγού της Escon.gr)

Τις βασικές προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξη του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά του ρεύματος παρουσίασε από το βήμα του ενεργειακού συνεδρίου Athens Energy Forum ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison, Μισέλ Πιγκέ, τονίζοντας ότι το άνοιγμα της αγοράς θα πρέπει να έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης και όχι απλώς την εκμετάλλευση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας. «Λάθος πρακτικές έχουν αποδειχθεί καταστροφικές όχι μόνο για τις ίδιες τις εταιρίες αλλά και για ολόκληρη την ενεργειακή αλυσίδα και, κυρίως, για τον τελικό καταναλωτή», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος προφανώς στην “περιπέτεια” των Energa και Hellas Power.

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμος παράγοντας, σύμφωνα με τον κ. Πιγκέ, είναι η δραστηριοποίηση των ιδιωτών τόσο στην παροχή ενέργειας όσο και στην παραγωγή. Προϋπόθεση γι αυτό είναι η πρόσβαση των ιδιωτών στις εθνικές πηγές ενέργειας χαμηλού κόστους, όπως ο λιγνίτης και το νερό, έτσι ώστε να υπάρχει κόστος παραγωγής συγκρίσιμο με αυτό της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Elpedison, σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει αποτελεσματικά η υιοθέτηση του μοντέλου δημοπρασιών ΝΟΜΕ που έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ. Όπως ανέφερε, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, με θετικές επιπτώσεις στις χρεώσεις των τελικών καταναλωτών.

Παράλληλα, ο κ. Πιγκέ αναφέρθηκε στην ανάγκη οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που οι τελικοί καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής. Αυτό, όπως εξήγησε, δίνει κίνητρα στους παραγωγούς ενέργειας να μειώνουν τα κόστη τους και μπορεί να επιτευχθεί μέσω της σύνδεσης των τιμών της λιανικής με εκείνες της χονδρικής.

Η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Πιγκέ, για το οποίο, όπως ανέφερε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ωστόσο  «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε».

«Οι πάροχοι δεν πρέπει να είναι φοροεισπράκτορες»

Η είσπραξη τελών και φόρων μέσω των λογαριασμών του ρεύματος αποτελεί ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Πιγκέ, διατυπώνοντας την άποψη ότι οι προμηθευτές ρεύματος θα πρέπει να χρεώνουν τους πελάτες τους μόνο για τις ενεργειακές υπηρεσίες που παρέχουν. «Οι προμηθευτές δεν θα πρέπει να παίζουν το ρόλο του φοροεισπράκτορα», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η σύνδεση των φόρων με τους λογαριασμούς, καθιστά την είσπραξή τους πολύ πιο δύσκολη, καθώς οι λογαριασμοί που φτάνουν στους τελικούς καταναλωτές είναι διογκωμένοι. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση του τέλους ακινήτων, το οποίο, όπως σημείωσε, αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση για όλους τους εναλλακτικούς προμηθευτές στην προσπάθειά τους να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, σημείωσε ο κ. Πιγκέ, παρόλο που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λόγω των φόρων, κυριαρχεί η αντίληψη ότι η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβή.

Εξάλλου, σημαντικό χαρακτήρισε και το ζήτημα της υπερφορολόγησης στο κομμάτι της παραγωγής, αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο, ο οποίος είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Βελτίωση των υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ και απλοποίηση διαδικασιών

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής, εντοπίζοντας το πρόβλημα κυρίως στις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται τόσο όσον αφορά την έναρξη της εκπροσώπησης για νέους πελάτες όσο και στην περίπτωση των μετρήσεων στις καταναλώσεις. «Εκτός από τις αρχικές και τις εκκαθαριστικές μετρήσεις, συχνά δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στο μεσοδιάστημα, για παράδειγμα όταν ζητάμε την παύση ενός μετρητή ή την παύση της εκπροσώπησης. Τα αντίστοιχα δεδομένα παρέχονται με μεγάλη καθυστέρηση, δημιουργώντας προβλήματα στην εσωτερική λειτουργία μας και, κυρίως, στους πελάτες», εξήγησε ο κ. Πιγκέ.

Τέλος, τόνισε τη σημασία της απλοποίησης συγκεκριμένων παραμέτρων που σχετίζονται με την προμήθεια ρεύματος. Όπως εξήγησε, ο νέος Κώδικας Προμήθειας, όπως έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ για την τελική έγκρισή του, περιλαμβάνει σε ορισμένα σημεία, απαιτήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ιδιαίτερα τεχνοκρατικές. «Ο κώδικας θα πρέπει να θέσει τις προϋποθέσεις για μια υγιή ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς, εξασφαλίζοντας το κατάλληλο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών. Αλλά δεν θα πρέπει να υπερ – ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ πελάτη και προμηθευτή, δημιουργώντας μια τεχνητή πολυπλοκότητα και περιορίζοντας την καινοτομία του τελευταίου», ανέφερε.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι η συζήτηση των παραπάνω παραμέτρων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στη λιανική του ρεύματος, απαιτεί σε πρώτη φάση την επίλυση του κρίσιμου προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ενεργειακή αγορά.

(Πηγή: Energypress 27/02/2013)

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *