(Σημείωση: Αν επιθυμείτε να βρείτε όλους τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, κοιτάξτε στο κεφάλαιο «Εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας» του ενεργειακού οδηγού της Escon.gr)

Ξεπέρασαν τις 20 οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που αποχώρησαν από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τις πωλήσεις λιανικής σε τελικούς καταναλωτές.

Μετά την πρώτη φουρνιά του περασμένου Ιανουαρίου, οπότε 13 εταιρείες προμήθειας άλλαξαν τις άδειές τους από προμήθειας σε εμπορίας, με αποφάσεις της η ΡΑΕ, στα μέσα Μαρτίου, ενέκρινε την τροποποίηση της άδειας σε ακόμη 8 εταιρείες.

Οι εταιρείες που περιορίζονται στην εμπορία (εισαγωγικό εξαγωγικό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας) σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΕ είναι οι:

ΟΕΤ Energy Traders (100MW Βουλγαρία), Iberdrola Generacion (300MW Ισπανία), GEN-I Μον. ΕΠΕ (350MW Ελλάδα), Gazprom Market and Trade (100MW Αγγλία), ΕΝΕR SA (100MW Ελλάδα), ENEL Trade SPA (250MW Ιταλία), Deutsche Bank AG (300MW Αγγλία). ΕΛ.ΕΝ. Μον ΕΠΕ (200MW Ελλάδα). (*)

Τον περασμένο Ιανουάριο σε αντίστοιχη κίνηση είχαν προχωρήσει οι εταιρείες: Energy MT EAD, Ezpada, Verbund, TERNA Ενεργειακή, ΕΛ.ΠΕ., Vivid Power, EGL, Danske Commodities, CEZ, Alpiq Energy Hellas, EHOL Hellas, EFT, A2A. (**)

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οι εταιρείες κατέφυγαν στην τροποποίηση της άδειάς τους πρώτον εξ αιτίας των υψηλών ρίσκων που περικλείει η συγκεκριμένη άδεια σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης και δεύτερον εξαιτίας των απαιτήσεων που επιβάλει ο νέος ενεργειακός νόμος.

Όπως αναφέρουν τα εμπορικά περιθώρια παραμένουν χαμηλά, ενώ στην συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις που δεν επιτρέπουν την εισαγωγή σύγχρονων εργαλείων αντιστάθμισης κινδύνου κ.λπ., που θα διευκόλυναν στις εταιρείες να λειτουργούν με διασφαλισμένη, έστω και ελάχιστη κερδοφορία.

Σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις που θέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο, με αυτές αυξάνεται σημαντικά το κόστος διαχείρισης.

Συγκεκριμένα με το νέο ενεργειακό νόμο, οι εταιρείες θα πρέπει να γνωστοποιούν το πελατολόγιό τους στις διαχειριστικές και ρυθμιστικές αρχές του συστήματος, να καταθέτουν υψηλότερες εγγυητικές επιστολές, να αναλαμβάνουν υποχρεώσεις έναντι των πελατών και γενικότερα να συντηρούν μία υποδομή το κόστος της οποίας δεν δικαιολογείται από το πελατολόγιό τους.

Έτσι με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια επέλεξαν να περιοριστούν στην άσκηση εμπορίας, οι περισσότερες από αυτές στις έδρες τους εκτός Ελλάδος, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει το διασυνοριακό εμπόριο σε ημερήσια βάση, λόγω των διακυμάνσεων των τιμών ανά ώρα ή ανά χώρα με την οποία συνδέεται το ελληνικό δίκτυο (Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Τουρκία).

Την επανείσοδό τους στην λιανική θα επανεξετάσουν ορισμένες από τις εταιρείες, εφ’ όσον από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 τα τιμολόγια λιανικής αντανακλούν σε μεγαλύτερο βαθμό το πραγματικό κόστος (υπάρχει σχετική δέσμευση έναντι του μνημονίου).

(Πηγή: “euro2day”, 26/03/2012)

Σχόλια της ESCON:

(*) (**) Ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των εταιριών ουδέποτε ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται ενεργά στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας. Είχαν απλώς εκδώσει τη σχετική άδεια την οποία τελικά, όπως αναφέρει το άρθρο, μετέτρεψαν από άδεια προμήθειας (λιανική αγορά) σε άδεια εμπορίας («χονδρική» αγορά).

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *