Ο βιοκλιματικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κτιρίων προϋποθέτει τη χρήση παθητικών τεχνολογιών όπως είναι τα συστήματα σκίασης. Εμπεριστατωμένες μελέτες απέδειξαν ότι η θερμοκρασία των δομημένων χώρων μπορεί να μειωθεί από 5-15οC με την εφαρμογή συστημάτων σκίασης.
Στην κατηγορία των συστημάτων εσωτερικής σκίασης, όπως για παράδειγμα στις ρολοκουρτίνες (roller blinds), μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά υφάσματα SPC (Solar Protective Coating) που είναι κατασκευασμένα να προστατεύουν τον χώρο από τις έντονες ηλιακές ακτίνες UV (UVA, UVB).
Η εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση συστημάτων σκίασης μπορεί να μεγιστοποιηθεί:
Με χρησιμοποίηση ειδικών υφασμάτων SPC (Solar Protective Coating) που θα εφαρμοστούν μπροστά από τα παράθυρα του κτιρίου. Ετσι επιτυγχάνεται σημαντική προστασία από τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες UV (UVA, UVB) ενώ μειώνεται σημαντικά η ενεργειακή ζήτηση των κτιρίων πέραν του 20%.
Σε χώρους με μεγάλη ηλιακή ακτινοβολία συστήνεται η επιλογή ανοιχτών/φωτεινών χρωμάτων στα υφάσματα της τέντας γιατί απωθούν την ενέργεια και δεν τη συγκρατούν όπως τα σκούρα χρώματα.
Με την εφαρμογή αισθητήρων αέρος και ηλιακής ακτινοβολίας πετυχαίνουμε με τον καλύτερο τρόπο τη μέγιστη αξιοποίηση των συστημάτων σκίασης και των ευεργετικών ιδιοτήτων που έχουν ως προς τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης των κτιρίων.
Είναι σημαντικό να γίνονται οι κατάλληλες πρόνοιες κατά τη διάρκεια του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των κτιρίων έτσι ώστε η εφαρμογή οποιουδήποτε συστήματος να είναι εφικτή, για παράδειγμα, πρόνοια για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος – αυτοματοποίηση ή βιοκλιματικός σχεδιασμός.
Ερευνα του ευρωπαϊκού οργανισμού ηλιοπροστασίας σε Βρυξέλλες, Βουδαπέστη, Ρώμη και Στοκχόλμη, απέδειξε ότι τα συστήματα ηλιοπροστασίας έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές CO2, ενώ η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων παρουσίασε μείωση πέραν των 5oC.
Η μελέτη έλαβε υπόψη έναν αριθμό διαφορετικών παραμέτρων όπως π.χ. τις συντεταγμένες της κάθε πόλης ως προς τον ήλιο, τον τύπο των παραθύρων, τις κλιματολογικές συνθήκες κ.ά.
Επίσης, ένας αριθμός μελετών που έγιναν στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Αμερική απέδειξε ότι η σωστή και μελετημένη εφαρμογή συστημάτων σκίασης μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση της θερμοκρασίας ενός δωματίου από 5-15oC. Με τη χρησιμοποίηση συστημάτων εξωτερικής σκίασης μπορούμε να πετύχουμε τη διαπέραση μόνο του 12% της ηλιακής ακτινοβολίας μέσα στον κτιριακό χώρο.
Η μείωση της ενεργειακής ζήτησης των κλιματιστικών για ψύξη και θέρμανση μειώνεται περίπου στο 50% και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται μέχρι και 60%.
Αλλάζει το μικροκλίμα
Η σωστή και μελετημένη εφαρμογή συστημάτων σκίασης μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση της θερμοκρασίας ενός δωματίου από 5-15οC, ενώ «αφήνει» να διαπεράσει μέσα στον κτιριακό χώρο μόνο το 12% της ηλιακής ακτινοβολίας.
Tα τρία πλεονεκτήματα του αλλουμινίου
Οι παρεμβάσεις του αρχιτέκτονα στην εξωτερική μορφή του κτιρίου και η επιλογή ηλιοπροστασίας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παρατηρείται συνεχώς αυξανόμενη χρήση του αλουμινίου. Συναντάμε το σύγχρονο αυτό υλικό σε διάφορες παραγόμενες μορφές και διαθέσιμους τύπους, που σε συνδυασμό με την ανθρώπινη εφευρετικότητα δίνουν πρωτότυπα αποτελέσματα.
Επίσης η επιφάνεια του αλουμινίου έχει:
1 Χαμηλό συντελεστή ανάκλασης (σε σχέση με το χάλυβα), που σημαίνει ότι η προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία ανακλάται διάχυτα.
2 Χαμηλή δευτερογενή θερμική εκπομπή, που βοηθά στη μείωση της θέρμανσης από ακτινοβολία, άρα αποφυγή υπερθέρμανσης.
3 Οι παραπάνω ιδιότητες του υλικού του αλουμινίου σε συνδυασμό με το ότι είναι ασφαλές (δεν είναι τοξικό, δεν καίγεται, δεν μαγνητίζεται, είναι ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία, ανακυκλώνεται), κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τη χρήση του όχι μόνο ως δομικό υλικό, αλλά και στον τομέα της σκίασης, αναδεικνύοντάς το ιδανικό για εξωτερικά σκίαστρα και περσίδες.
Περσίδες – Απόδοση ανάλογα με την… τοποθεσία
Τα συστήματα σκίασης μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με την τοποθέτησή τους σε σχέση με την εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου:
Εξωτερικά.
Περιεχόμενα στους υαλοπίνακες.
Εσωτερικά.
Πρέπει να τονιστεί ότι η εξωτερική τοποθέτηση περσίδων κρίνεται πιο αποτελεσματική, αφού τόσο η ανακλώμενη, όσο και η απορροφώμενη θερμότητα παραμένουν στο εξωτερικό (το ηλιακό φως να ανακλάται πριν φτάσει στα τζάμια).
Τα συστήματα περσίδων αλουμινίου που συναντώνται στο εμπόριο είναι ειδικά διαμορφωμένα φύλλα ή διατομές προφίλ διέλασης και διαχωρίζονται σε σταθερά και κινητά.
Στην πρώτη κατηγορία, ανήκουν και οι γρίλιες, που είναι συνήθως ειδικά διαμορφωμένα φύλλα, τοποθετημένα έτσι ώστε να επιτρέπεται ο αερισμός και να είναι συγχρόνως υδατοστεγανά. Τα κινητά συστήματα προσφέρουν τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο, επιτρέποντας στο κτίριο να αντιδρά στις εξωτερικές αλλαγές (π.χ. συννεφιά).
Η τοποθέτηση
Η οριζόντια τοποθέτηση στο ύψος του πρεκιού, κάνει το σύστημα να λειτουργεί ως πρόβολος πάνω από τα ανοίγματα. Η σκίαση εξαρτάται από το συνολικό μήκος του προβόλου και τη γωνία που σχηματίζουν οι περσίδες με την οριζόντια. Το σύστημα αυτό είναι σχετικά απλό και ενδείκνυται για τον νότιο προσανατολισμό.
Η κατακόρυφη τοποθέτηση δημιουργεί ένα επίπεδο έξω από την τελική επιφάνεια του κτιρίου. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται ένα νέο κέλυφος, μια επιδερμίδα που στηρίζεται σε μεταλλικό σκελετό σε απόσταση τουλάχιστον 40 – 60 εκ. από την εξωτερική επιφάνεια.
Δημιουργείται έτσι μια ζώνη θερμικής άνεσης μεταξύ κτιρίου και πετάσματος, που επιτρέπει την ενδιάμεση κυκλοφορία του αέρα και την απαγωγή της δημιουργούμενης θερμότητας, συμβάλλοντας στο δροσισμό. Αυτό το είδος πετάσματος χρησιμοποιείται συχνά σε ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό.
Ο κατά μήκος άξονας των περσίδων είναι οριζόντιος ή κατακόρυφος, ενώ κατασκευαστικά είναι δυνατόν να γίνει και υπό γωνία. Η προστασία από τον ήλιο και ο έλεγχος του φυσικού φωτισμού εξαρτώνται από το υλικό, το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των περσίδων, αλλά και από την κλίση τους σε συνδυασμό με την αξονική τους απόσταση.
(Πηγή: “Έθνος”, 31/03/2012)