Κι όμως υπάρχουν τρόποι για να εξοικονομήσει ένα νοικοκυριό χρήματα μειώνοντας τον ετήσιο ενεργειακό του λογαριασμό, χωρίς να χρειαστεί να προβούμε σε δαπάνες, όπως τοποθέτηση νέας μόνωσης, αντικατάσταση τζαμιών και κουφωμάτων. Ποιοι είναι αυτοί ;
Καταρχήν, πολλοί προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες ανοικτά τα καλοριφέρ προτιμούν να ανάβουν το κλιματιστικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση. Ωστόσο η ποιότητα θέρμανσης που προέρχεται από το air condition δεν είναι καλή. Το κλιματιστικό μπορεί να έχει καλή θερμική απόδοση σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας, αλλά ξηραίνει την ατμόσφαιρα. Έπειτα, με την παύση της λειτουργίας του «χάνεται» και η θερμότητα, κάτι που δεν συμβαίνει με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης που θερμαίνει ουσιαστικά τους τοίχους των σπιτιών, οι οποίοι διατηρούνται θερμοί περίπου δύο ώρες μετά το «κλείσιμο» των καλοριφέρ. Η σύγκριση επομένως μεταξύ κλιματιστικού και καλοριφέρ είναι δύσκολη, ωστόσο, εκτιμάται ότι τα δεύτερα είναι πιο ενεργοβόρα μεν, αλλά πιο αποδοτικά, όταν πρόκειται για χώρους λίγων τετραγωνικών.
Από εκεί και πέρα άλλοι τρόποι για να μειώσει κανείς την ενεργειακή του δαπάνη στη θέρμανση, είναι να ρυθμίσει τον θερμοστάτη στους 19 βαθμούς. Κάθε βαθμός αύξησης τον χειμώνα σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση κατά 8%-10%. Έπειτα, πηγή μεγάλης δαπάνης είναι τα φωτά που αφήνουμε αναμμένα σε χώρους ή δωμάτια στα οποία δεν βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή. Έχει υπολογιστεί ότι ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί να μειώσει με αυτό τον τρόπο ακόμη και κατά 10% την ετήσια κατανάλωση του σε ρεύμα.
Άλλη πηγή σπατάλης, είναι οι ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές (κυρίως τηλεόραση, εκτυπωτής, ηλεκτρονικός υπολογιστής ) που όταν δεν τις χρησιμοποιούμε τις αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής. Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής σε κατάσταση αναμονής καίει ρεύμα 15 ευρώ το έτος. Αν τον κλείνουμε, όταν δεν τον χρειαζόμαστε, γλιτώνουμε το κόστος αυτό. Διότι, μετά το θερμοσίφωνα και το ψυγείο, οι πιο ενεργοβόρες συσκευές στο σπίτι είναι οι ηλεκτρονικές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός έγχρωμου εκτυπωτή (μη ενεργειακά αποδοτικού ) ανέρχεται σε 54 ευρώ τον χρόνο. Το αντίστοιχο κόστος ενός ψυγείου (ενεργειακά αποδοτικού) είναι 25 ευρώ τον χρόνο.
(Πηγή: www.energypress.gr, 29/02/2012)