9318288c-b53a-49dc-9033-d64e5633d8a5-600x450Τα πρώτα λευκά φωτοβολταϊκά panels παγκοσμίως ανέπτυξε η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ελβετική εταιρία CSEM. Η εξέλιξη αυτή στο χώρο των φωτοβολταϊκών είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς βελτιώνει δραματικά την εμφάνιση των panels και καθιστά δυνατή την αισθητικά άρτια ενσωμάτωσή τους σε κτίρια, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικές συσκευές κλπ. Επίσης με την ίδια μέθοδο μπορούν να παραχθούν panels και σε άλλες αποχρώσεις, αν και το λευκό (πέρα από κλασσικό και πολύ διαδεδομένο χρώμα) έχει κάποια επιπλέον προτερήματα όπως θα δούμε παρακάτω.

Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά panels μέχρι τώρα έχουν το χαρακτηριστικό μπλε (ή σπανιότερα μαύρο) χρώμα το οποίο δυσκολεύει τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές στο να εντάξουν φωτοβολταϊκά στοιχεία στα σχέδιά τους. Η δυσκολία ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε ιδιαίτερες κατασκευές όπως ανακαινίσεις διατηρητέων κτηρίων στα οποία τα κλασσικά μπλε panel θα υποβάθμιζαν ιδιαίτερα την εμφάνιση. Οι προοπτικές που φέρνουν τα νέα panels της ελβετικής εταιρίας ανοίγουν το δρόμο για την πιο ευρεία διάδοσή τους στο αστικό περιβάλλον.

Οι ερευνητές της εταιρίας κατόρθωσαν να πετύχουν το χρωματισμό των panels αναπτύσσοντας μια τεχνολογία από ειδικά νανο-υλικά, η οποία απορρίπτει (αντανακλά) την ακτινοβολία που βρίσκεται στο φάσμα του ορατού φωτός ενώ επιτρέπει την είσοδο της υπέρυθρης ακτινοβολίας, η οποία στην συνέχεια προσπίπτει στις συμβατικές φωτοβολταϊκές κυψέλες που βρίσκονται από κάτω και έτσι παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Όπως αναφέρεται από την εταιρία, η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε υπάρχοντα πάνελ.

Εκτός από το χρώμα, τα νέα panels της εταιρίας είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μη ξεχωρίζουν οι κυψέλες καθώς και να μη φαίνονται οι σύνδεσμοι και το πλαίσιο. Το αποτέλεσμα είναι τα panels να έχουν μια ενιαία monoblock εμφάνιση (π.χ. φανταστείτε τα σαν ένα ορθογώνιο κομμάτι μάρμαρο) και να είναι πρακτικά αόρατα αν ενσωματωθούν σε τοίχο με το ίδιο χρώμα. Στο σημείο αυτό αξίζει να δείτε το σχετικό video της εταιρίας.

Επίσης, εκτός από τη βελτίωση της αισθητικής, το νέα αυτά panels χάρη στο λευκό χρώμα της εξωτερικής τους επιφάνειας, αναπτύσσουν χαμηλότερες θερμοκρασίες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση του φωτοβολταϊκού. Αυτό συμβαίνει επειδή στα φωτοβολταϊκά panels όταν αυξάνεται η θερμοκρασία από την ηλιακή ακτινοβολία μειώνεται η απόδοσή τους. Η εταιρία αναφέρει ενδεικτικά μια εντυπωσιακή μείωση της θερμοκρασίας λειτουργίας της τάξης των 20-30°C.

Πέρα από τα οφέλη από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά panels γενικά προσδίδουν ένα ακόμα ενεργειακό όφελος όταν εγκατασταθούν σε ένα κτίριο: η ηλιακή ακτινοβολία που προσπίπτει στα panels δεν προσπίπτει πάνω στο κτίριο και έτσι μειώνεται η ανεπιθύμητη θέρμανση του κτιρίου. Σε αυτό το σημείο, τα λευκά panels έχουν ένα ακόμα πλεονέκτημα: επειδή τα συγκεκριμένα panels θερμαίνονται λιγότερο από τα συμβατικά, η θερμότητα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεταδώσουν προς το κτήριο είναι μικρότερη και μάλλον αμελητέα. Άλλωστε είναι συνήθης πρακτική να υπάρχει ένα κενό μεταξύ της πλάτης του φωτοβολταϊκού και του τοίχου, για τον καλύτερο αερισμό των panels.

Ένα ερώτημα που προκύπτει στους επαγγελματίες εφαρμογών φωτοβολταϊκών συστημάτων και στους επενδυτές είναι σχετικά με το ενδεχόμενο να πέφτει η απόδοση του φωτοβολταϊκού λόγω του υλικού που μπαίνει μπροστά από τις κυψέλες, το οποίο “κόβει” ένα μέρος της ακτινοβολίας. Όμως ακόμα και αν συμβαίνει αυτό, η μείωση αυτή πιθανώς αντισταθμίζεται από τη βελτίωση που προσφέρει η χαμηλή θερμοκρασία λειτουργίας του. Ακόμα όμως και αν η συνολική απόδοση αυτού του νέου φωτοβολταϊκού είναι χαμηλότερη από ένα συμβατικό φωτοβολταϊκό, δεν παύει να αποτελεί σημαντική εξέλιξη και πολύ χρήσιμη τεχνολογία με δυνατότητα άμεσης εφαρμογής. Δεν αποκλείεται όμως το νέο αυτό panel να έχει και καλύτερη απόδοση από τα συμβατικά panels.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site της εταιρίας.