Το θερμόμετρο αυτές τις μέρες έχει αγγίξει αφρικανικές θερμοκρασίες και όλοι αναζητούμε τρόπους που θα δροσιστούμε. Η λύση «ανοίγω το κλιματιστικό στο φουλ», μπορεί να είναι η πιο αυθόρμητη αλλά έχει κόστος οικονομικό και περιβαλλοντικό.

Πώς λοιπόν θα αντιμετωπίσουμε τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον και στην τσέπη μας; Υπάρχουν έξυπνοι πράσινοι τρόποι για να δροσιστούμε;

Η χρήση ανεμιστήρων οροφής είναι μια από τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να κάνουμε στο σπίτι για να μπορούμε να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας, επισημαίνει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Οι ανεμιστήρες οροφής σε συνδυασμό με την σκίαση του σπιτιού μπορούν να προσφέρουν δροσιά στις καλοκαιρινές μέρες που το θερμόμετρο δε χτυπάει κόκκινο. Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου 72 € και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλά.

Στην περίπτωση καύσωνα χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό πάντα σε συνδυασμό με φυσικούς τρόπους δροσισμού, δηλαδή τέντες, ανεμιστήρα κλπ. Ενδεικτικά, αναφέρει ο κ. Γρηγορίου, ότι η χρήση ανεμιστήρων οροφής σε συνδυασμό με κλιματιστικό, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας για δροσισμό κατά 28-40%, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες όπου βρίσκεται το κτίριο.

Μια  άλλη παρέμβαση μπορεί να γίνει στους υαλοπίνακες, με την τοποθέτηση ανακλαστικών μεμβρανών ή με την αντικατάσταση τους με υαλοπίνακες χαμηλής εκπεμψιμότητας (low-e). Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μέχρι και 40% της συσσωρευμένης θερμότητας μπορεί να φτάσει στο εσωτερικό του σπιτιού μέσω των υαλοπινάκων.

Τη νύχτα αερίζουμε τα δωμάτια, συνεχίζει ο κ. Γρηγορίου, καθώς τότε η εξωτερική θερμοκρασία έχει πέσει , αποβάλλοντας έτσι τη θερμότητα που συσσωρεύεται στους εσωτερικούς χώρους. Ο διαμπερής νυχτερινός δροσισμός μπορεί να μειώσει το ψυκτικό φορτίο ενός κτιρίου μέχρι 80%.

Μια άλλη συμβουλή αφορά τον περιορισμό των εσωτερικών πηγών θερμότητας μέσα στο σπίτι, όπως είναι ο φωτισμός αλλά και η χρήση ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών. Η χρήση λαμπτήρων και συσκευών που εξοικονομούν ενέργεια λειτουργούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η σωστή επιλογή του κλιματιστικού  είναι σημαντική για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα με εξοικονόμηση ενέργειας. Γι’ αυτό διαλέγουμε κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής κλάσης Α,ΑΑ, Α+  και με γνώμονα το χώρο που θα το τοποθετήσουμε. Χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό μόνο όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες που οι εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού δε μας καλύπτουν ή αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 29ο  και το χρησιμοποιούμε πάντα σε συνδυασμό με τέντες και ανεμιστήρες. Τέλος, δε ξεχνάμε τη σωστή συντήρηση και καθαρισμό του.

(Πηγή: in.gr, 16/07/2012)