Ένας ιδιώτης που ενδιαφέρετε να επενδύσει στην αειφόρο ενέργεια έχει στις μέρες μας πολλούς τρόπους να το κάνει. Ο κλάδος της αειφόρου (ή πράσινης) ενέργειας αναφέρεται:

  • Στα συστήματα που παράγουν καθαρή ενέργεια δηλαδή τις ΑΠΕ.
  • Τα συστήματα και οι αναβαθμίσεις ενεργειακών συστημάτων που επιτρέπουν τη μείωση των ρύπων για την παραγωγή του ίδιου έργου ή που μειώνουν το απαιτούμενο έργο. Π.χ. δράσεις εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια.

Οι επενδύσεις στην αειφόρο ενέργεια πέρα από οικονομικά οφέλη έχουν πάντα και έμμεσα οφέλη που αφορούν τον επενδυτή, την κοινωνία και το περιβάλλον, κάτι που τις καθιστά πολύ σημαντικές σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο.  Το αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον αυτά τα συστήματα, πέρα από τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη τους, θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλείς και επικερδής επενδύσεις. Για αυτό το λόγο μεγάλοι επενδυτικοί οργανισμοί στρέφονται προς αυτά με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα.

Πως μπορεί όμως να επενδύσει ένας πολίτης σε ατομικό επίπεδο στην πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ;

Τα κεραμίδια με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά της Tesla μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το πρόγραμμα Net Metering στην Ελλάδα.

Σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί ένας απλός επενδυτής να επενδύσει στην πράσινη ενέργεια και να δημιουργήσει όχι μόνο προσωπικό οικονομικό όφελος αλλά και κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Ακολουθεί μια συνοπτική περιγραφή με τις βασικές κατηγορίες επενδύσεων που υπάρχουν στο χώρο της αειφόρου ενέργειας στην Ελλάδα καθώς και για τα οφέλη που προκύπτουν από αυτά:

  1. Ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας: Μια άμεση αειφόρος επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι που μένει. Τη χαρακτηρίζουμε ‘’άμεση’’ επένδυση καθώς ο ένοικος θα δει άμεσα τα αποτελέσματα από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και τη βελτίωσης της ποιότητας διαβίωσης. Η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά έχει και άλλα οφέλη όπως είναι η βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος του κτιρίου και η βελτίωση της αισθητικής του κτιρίου μέσα από τις δράσεις ανακαίνισης που συνοδεύουν τις επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Πατήστε εδώ για να δείτε πως επιδοτεί σήμερα το κράτος την ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας σας.
  2. Ενεργειακή διαχείριση οικίας: Ο πιο άμεσος και οικονομικός τρόπος για να εξοικονομήσουμε χρήματα και ενέργεια από την οικία μας είναι να τη διαχειριζόμαστε σωστά. Στα πλαίσια της ενεργειακής διαχείρισης υπάγεται και η επιλογή του καταλληλότερου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας για το σπίτι μας. Πατήστε εδώ για να δείτε τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα.
  3. Net metering με φωτοβολταϊκά: Από το 2015 υπάρχει στην Ελλάδα η δυνατότητα να εγκαταστήσει κάποιος φωτοβολταϊκά στο σπίτι του και να συμψηφίζει την ενέργεια που παράγει με την ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο. Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα για την αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά με το πρόγραμμα net metering.
  4. Συμμετοχή σε ενεργειακές κοινότητες: Η ενεργειακές κοινότητες αφορούν τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού συστήματος από 5 ή περισσότερους μετόχους με σκοπό το συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας με την καταναλισκόμενη. Έχει παρόμοια φιλοσοφία με το net metering αλλά είναι πολυμετοχικό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα όταν οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό στο δώμα της πολυκατοικίας.
  5. Συμμετοχή σε ομόλογα που επενδύουν στην αειφόρο ενέργεια: Μεγάλες εταιρίες εκδίδουν πράσινα ομόλογα και με το κεφάλαιο που συλλέγουν αναπτύσσουν συστήματα ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας (Αιολικά, Φωτοβολταϊκά κυρίως), της τάξης των δεκάδων MW. Μάλιστα σχετικά πρόσφατα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξέδωσε ένα πράσινο ομόλογο αξίας €150.000.000 το οποίο θα επενδυθεί κυρίως σε αιολικά πάρκα. Το κόστος κάθε ομολόγου ήταν 1000 ευρώ και η ζήτηση υπήρξε πολύ μεγάλη. Εκτός από ομόλογα υπάρχουν και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα στο χώρο της πράσινης ενέργειας όπως για παράδειγμα τα δημοφιλή ETFs που αποτελούν μερίδες ακριβότερων χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως μετοχές, tracker funds, ομόλογα κλπ. Πλέον μπορεί κάποιος να βρει ETFs στο χώρο της καθαρής ενέργειας με πολύ χαμηλό κόστος, ακόμα και με 6 ευρώ ανά μερίδα .
  6. Επένδυση σε ΑΠΕ μεγαλύτερης κλίμακας: Αυτό αφορά μεγαλύτερους επενδυτές που μπορούν να διαθέσουν χρηματικά ποσά της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όμως ακόμα και αν κάποιος διαθέτει μικρότερο κεφάλαιο μπορεί να γίνει μέτοχος σε funds που επενδύουν σε μεγάλα συστήματα ΑΠΕ και να επωφεληθεί από την οικονομία κλίμακας όπως είδαμε παραπάνω.

Σημειώνουμε εδώ ότι κανένα είδος επένδυσης δεν έχει σίγουρη απόδοση και ότι τα παραπάνω αναφέρονται για ενημερωτικούς λόγους και δεν αποτελούν συμβουλή ή παρότρυνση για επένδυση σε αυτούς τους τομείς.

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *