Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την ενέργεια. Ακούγονται συχνά οι έννοιες πράσινη ενέργεια, ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κλπ. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, έχει αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ελλάδας. Γιατί όμως το ζήτημα της ενέργειας είναι τόσο σημαντικό; Πέρα από τους προφανής λόγους, ότι δηλαδή οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν συνεχώς και ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μάθει να κάνει εκτεταμένη χρήση της ενέργειας, θα μπορούσαμε να πάμε λίγο βαθύτερα και να δούμε τη γενική εικόνα του ζητήματος της ενέργειας και να κατανοήσουμε τη τεράστια σημασία που έχει για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Από πολύ παλιά, και κυρίως από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά, ο άνθρωπος ανέπτυξε τεχνολογικά συστήματα (εργαλεία, μηχανές, δρόμους, κτίρια, τεχνητή θέρμανση, κλιματισμό, ρούχα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλέφωνα, internet κλπ) που του επέτρεψαν να απαλλαχτεί από πολλές αναγκαστικές καταστάσεις που του επέβαλλε η φύση ή οι άλλοι άνθρωποι. Τα τεχνολογικά συστήματα λοιπόν συνέβαλλαν σε τεράστιο βαθμό στην απελευθέρωση του ανθρώπου: ελευθερία από τη χρεία (ανάγκη) και ελευθερία από το δυνάστη (βέβαια όταν γίνεται κακή χρήση της τεχνολογίας συμβαίνει το αντίθετο, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος).

Κάθε τεχνολογικό σύστημα προσφέρει μια ή περισσότερες υπηρεσίες, τις οποίες μπορούμε να ονομάσουμε τεχνολογικές υπηρεσίες. Άρα λοιπόν, κάθε τεχνολογικό σύστημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας τεχνητός υπηρέτης. Επίσης, όλα τα τεχνολογικά συστήματα απαιτούν για την κατασκευή τους, και συχνά και για τη λειτουργία τους, ενέργεια. Άρα η ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως η τροφοδοσία των τεχνητών υπηρετών. Αφού λοιπόν τα τεχνολογικά συστήματα είναι πλέον αναγκαία για την ελευθερία του ανθρώπου και αφού η ενέργεια τροφοδοτεί την κατασκευή και τη λειτουργία των τεχνολογικών συστημάτων, μπορούμε να πούμε ότι η ενέργεια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ελευθερίας. Για αυτό το λόγο το ζήτημα της ενέργειας είναι θεμελιώδες για το σύγχρονο άνθρωπο και για τις αξίες του.

Νίκος Κωνσταντόπουλος

14/03/2012

www.escon.gr

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *