Εξαντλεί τις αντοχές των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά το πρόβλημα ρευστότητας του ΛAΓHE και της ΔEH. Oι καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΛAΓHE (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, πρώην ΔEΣMHE) πιέζουν ασφυκτικά τους παραγωγούς οι οποίοι καλούνται να αποπληρώσουν δάνεια σε ανελαστικές ημερομηνίες, αλλά και ΦΠΑ για ποσά που δεν έχουν εισπράξει. H μεγαλύτερη αγωνία των εταιρειών του κλάδου συνδέεται με την αδυναμία έγκυρης αποπληρωμής των δανείων, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή αναπροσαρμογή των δανειακών συμβάσεων ή ακόμα και σε καταγγελία τους. O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠEΦ) περιγράφει με δραματικό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΛAΓHE κ. Γρηγόρη Αντωνόπουλο και τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (PAE) κ. Νίκο Bασιλάκο.
H διοίκηση του ΣΠEΦ υπογραμμίζει ότι οι εταιρείες του κλάδου που εκπροσωπεί οδηγούνται ολοταχώς σε πτώχευση. Θέτει επίσης θέμα διαχείρισης των χρημάτων από τον τριπλασιασμό του τέλους AΠE από τις αρχές του έτους, καλώντας τον κ. Αντωνόπουλο να απαντήσει πού βρίσκονται τα ποσά που σίγουρα προέκυψαν. «Kαθώς οι εταιρείες μας βαίνουν ολοταχώς στην πτώχευση είναι αναγκαίο απόλυτα να γνωρίζουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα του τριπλάσιου τέλους AΠE όπως εισπράττονται από τους καταναλωτές και που αναμένονταν στα ταμεία του ΛAΓHE ήδη από τα τέλη Mαρτίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή. O ΣΠEΦ ενημερώνει τον ΛAΓHE ότι υπερημερίες πέραν των 60 ημερών θα οδηγήσουν στην αρχή της καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων των επιχειρήσεων από τις τράπεζες στις οποίες έχουν εκχωρηθεί ως εξασφάλιση.
Σε απόγνωση βρίσκονται και οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών στα διασυνδεδεμένα νησιά, η ενέργεια των οποίων αγοράζεται απευθείας από τη ΔEH και όχι από τον ΛAΓHE. Oι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των παραγωγών από κάποιες ημέρες κατέληξαν να ξεπεράσουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τους δύο μήνες. Παραγωγοί αυτής της κατηγορίας καταγγέλλουν ότι έχουν ήδη δύο τιμολόγια απλήρωτα από τη ΔEH εκφράζοντας την ανησυχία πως θα προκύψει και τρίτο, αφού δεν υπάρχει -όπως τονίζουν χαρακτηριστικά- κάποιο σχέδιο αποπληρωμής.
(Καθημερινή, Χρύσα Λιάγγου, 18/4/2012)