Στη δέσμευση ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις σχετικά με τις υφιστάμενες και λειτουργούσες επενδύσεις ΑΠΕ (και ειδικά φωτοβολταϊκών), που να έχουν αναδρομικό χαρακτήρα, όχι μόνον επειδή κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται αλλά και επειδή, πέραν των άλλων, θα δημιουργούσε πολύ αρνητικό επενδυτικό κλίμα για τη χώρα, προχώρησε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Μάκης Παπαγεωργίου, κατά τη συνάντηση που είχε με φορείς της αγοράς.
Για το αν θα υπάρξει παρέμβαση που θα επηρεάσει τα μελλοντικά οικονομικά των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών επενδύσεων (μέσω φορολογίας, μέσω πλαφόν στο ύψος της απορροφούμενης ενέργειας με εγγυημένη τιμή κ.λπ.), φαίνεται ότι παραμένει η αβεβαιότητα. Παρότι οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη έφυγαν με την εντύπωση ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, από την πλευρά του υπουργείου, μετά τη σύσκεψη, αφηνόταν ανοιχτό και ελέγετο χαρακτηριστικά ότι “δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και όλα είναι πάνω στο τραπέζι”.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας κ. Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Βασιλάκος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ζερβός και από τους φορείς οι: ΕΣΗΑΠΕ, ΣΠΕΦ (φωτοβολταϊκά), ΕΛΕΤΑΕΝ (αιολικά), ΕΛΕΒΙΟΜ (βιομάζα) και ΕΣΜΥΕ (μικρά υδροηλεκτρικά).
Ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε τους φορείς ότι θα «ξεμπλοκάρει» γρήγορα το δάνειο των 140 εκατ. ευρώ που περιμένει ο ΛΑΓΗΕ από το Παρακαταθηκών και Δανείων, οπότε θα δοθεί ανάσα ρευστότητας στο σύστημα για πληρωμή των παραγωγών.
Επίσης ότι θα υπάρξει μια άμεση δέσμη μέτρων (αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα μείωση ταρίφας για τα νέα φωτοβολταϊκά έργα) και συνολικότερη παρέμβαση, με νομοθετικές ρυθμίσεις, από το Φθινόπωρο, αφού πρώτα διεξαχθεί συστηματικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, στα κρίσιμα ζητήματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ήταν η αντιμετώπιση των επενδυτών που έχουν μεν συμβολαιοποιήσει ταρίφες με τον ΛΑΓΗΕ αλλά δεν έχουν υλοποιήσει την επένδυσή τους. Πρόκειται για περίπου 2500 Μεγαβάτ, και για την κατηγορία αυτή έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους για να υλοποιήσουν τα έργα (το περίφημο 18μηνο) αλλά και παρέμβασης κάποιου είδους στα δεδομένα του συμβολαίου τους (πρακτικά δηλαδή στα προβλεπόμενα έσοδά τους).
Ειδική αντιμετώπιση φαίνεται ότι θα έχουν επίσης τα οικιακά φωτοβολταϊκά, καθώς η έξαρση που παρατηρείται στην εγκατάστασή τους καθώς και τα «προνόμια» που χαίρουν, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο».
(Πηγή: Energypress, 26/07/2012)