Απρόσκοπτη τροφοδοσία του δικτύου με ηλεκτρική ενέργεια για περισσότερες από 24 ώρες κατάφερε να επιτύχει πρόσφατα το ηλιοθερμικό φωτοβολταϊκό πάρκο Gemasolar που κατασκεύασε η ισπανική Torresol Energy στην περιοχή της Σεβίλλης.

Πρόκειται για ένα πάρκο συγκεντρωτικής τεχνολογίας, ισχύος 19,9 MW, το οποίο κόστισε περισσότερα από 425 εκατ. δολάρια και εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του.

Το συγκεκριμένο επίτευγμα του πάρκου Gemasol έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των ξένων μέσων, τα οποία χαρακτηρίζουν την ημέρα που αυτό πραγματοποιήθηκε ως μια “μέρα-σταθμό” για τα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη τεχνολογία φωτοβολταϊκών έχουν στηριχθεί αρκετές από τις ελπίδες για αποδοτική εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας ενώ όλο και περισσότερες είναι οι εταιρίες οι οποίες επενδύουν στα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά.

Το πάρκο αποτελείται από 2650 κάτοπτρα τα οποία συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία στον κεντρικό πύργο του πάρκου, όπου γίνεται η θέρμανση ενός ειδικού άλατος με στόχο την παραγωγή ατμού και την αποθήκευση της παραγόμενης θερμότητας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί όταν δεν θα υπάρχει παραγωγή ενέργειας (για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τις ώρες με συννεφιά).

Σύμφωνα με την Tenessol, το πάρκο θα είναι σε θέση να προσφέρει παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για διάρκεια 20 ωρών τις μη καλοκαιρινές ημέρες, φτάνοντας την 24ωρη τροφοδοσία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τις εντυπωσιακές του επιδόσεις, το εν λόγω ηλιοθερμικό πάρκο εντυπωσιάζει και με την εμφάνισή του, αποτελούμενο από πολλούς ομόκεντρους κύκλους.

(Πηγή: www.energypress.gr, 06/07/2011)

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *