Εντολή του υπουργού Οικονομικών θα χρειάζεται στο εξής για την διακοπή της ηλεκτροδότησης όσων καταναλωτών δεν έχουν καταβάλει εγκαίρως το τέλος ακινήτων, εντός δηλαδή της προθεσμίας των 80 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού, όπως προβλέπει ο νόμος.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα το απόγευμα στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή, με την οποία «χαλαρώνει» στην ουσία κι άλλο το ισχύων καθεστώς διακοπών του ρεύματος για όσους καταναλωτές δεν καταβάλουν εγκαίρως το τέλος ηλεκτροδότησης (αρχικά η προθεσμία ήταν 40 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού, μετά έγινε 80 ημέρες). Δεν σημαίνει βέβαια ότι θα σταματήσουν εντελώς οι διακοπές ρεύματος, ωστόσο, δεν θα μπορούν να γίνονται αυτόματα, όπως σήμερα, αφού θα απαιτείται πρώτα εντολή του υπουργού Οικονομικών, που σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα είναι πολιτικές.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά το ισχύoν σήμερα καθεστώς προβλέπει ότι μετά την πάροδο των 80 ημερών, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί πάροδοι, υποχρεούνται να προβαίνουν σε διακοπή της σύνδεσης και να μην την επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το τέλος.

Εφορίες και Δήμοι στέλνουν στοιχεία…

Στο μεταξύ, πληροφορίες από τη ΔΕΗ αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει παραλάβει μαζικά από τις εφορίες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων γύρω στις 60.000 εξαιρέσεις από το σύνολο των 70.000 περίπου αιτήσεων που είχαν υποβληθεί για το λόγο αυτό, και ότι σταδιακά ενημερώνει τις βάσεις δεδομένων της, προκειμένου οι επόμενοι λογαριασμοί στους συγκεκριμένους καταναλωτές να σταλούν χωρίς τέλος. Όσο για τους Δήμους, ένας μεγάλος αριθμός έχει αποστείλει στη ΔΕΗ τα διορθωμένα στοιχεία (επιφάνειες, τιμή ζώνης, παλαιότητα, κ.ο.κ.) και εκείνη έχει ήδη περάσει στο σύστημα της, στοιχεία για 285 από τους 350 συνολικά ΟΤΑ της χώρας.

(Πηγή: www.energypress.gr, 03/02/2012)

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *