Λίγοι γνωρίζουν ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου τα δύο τρίτα της ενέργειας που καταναλώνουν οι συσκευές μας είναι σπάταλη. Αυτό οφείλεται τόσο σε κακό σχεδιασμό των προϊόντων όσο και στην αλόγιστη χρήση από μέρους μας.

Διότι τα περιθώρια για εξοικονόμηση ενέργειας είναι πραγματικά τεράστια, πόσο μάλλον με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες.

Ας δούμε, για παράδειγμα πως μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση στη χρήση ενός υπολογιστή, ενός εκτυπωτή και ενός φωτοαντιγραφικού μηχανήματος.

– Καταρχήν, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ενεργοποιούμε τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας του υπολογιστή μας. Αυτό του επιτρέπει να εισέλθει σε “λειτουργία αναμονής”, όταν δεν χρησιμοποιείται – χωρίς να υπονομεύονται οι επιδόσεις του.

– Κατά δεύτερο, τον απενεργοποιούμε έπειτα από ώρες σε αναμονή.

– Επίσης, κλείνουμε πάντα τις οθόνες όταν φεύγουμε από το γραφείο.

– Και καλό είναι να επιτρέπουμε στους υπεύθυνους καθαρισμού να σβήνουν τα φώτα ή τις οθόνες υπολογιστών που βρίσκουν αναμμένα

– Επιπλέον, το ξέρατε ότι η λειτουργία αναμονής ενός υπολογιστή μπορεί να μειώσει την ενεργειακή του χρήση κατά 70% ; Καθώς επίσης ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε 8-12 € κατ’ έτος ανά οθόνη, αν ορίσουμε την προεπιλεγμένη λειτουργία αναμονής σε 10 λεπτά.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής :

– Οι προφυλάξεις οθόνης δεν εξοικονομούν ενέργεια. Οι οθόνες χρησιμοποιούν μέχρι το 70% της ενέργειας των υπολογιστών, οπότε καλό είναι να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία αναμονής και τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και στην οθόνη μας.

– Ακόμη, μια επίπεδη οθόνη καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια και επίσης καταλαμβάνει λιγότερο χώρο.

– Και εννοείται ότι ένας φορητός υπολογιστής χρησιμοποιεί μόνο 15 έως 25 Watt κατά μέσο όρο, ενώ ένας υπολογιστής γραφείου μαζί με την οθόνη θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μέχρι 300 Watt.

Εκτυπωτές

Όσο για τους εκτυπωτές, επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας- άρα χρήμα- αν χρησιμοποιούμε την επιλογή “προεπισκόπηση εκτύπωσης”, για να εντοπίσουμε σφάλματα πριν την εκτύπωση.

Πριν την έγχρωμη εκτύπωση, καλό είναι να δημιουργούμε ένα ασπρόμαυρο αντίτυπο για επεξεργασία, να αποφεύγουμε περιττές εκτυπώσεις, όπως έγγραφα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιστοσελίδων, και να χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένο χαρτί ή οικολογικό χαρτί πιστοποιημένο κατά FSC. Επίσης, μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αγοράς ενός εκτυπωτή Ink Jet, καθώς χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια από τους εκτυπωτές laser, ενώ η ποιότητά του είναι συγκρίσιμη. Επίσης υπάρχουν εκτυπωτές με επιλογές εκτύπωσης διπλής όψεως.

Φωτοαντιγραφικά

Όσο για τα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, αν θέλουμε οικονομία πρέπει να τα απενεργοποιούμε τα βράδια, και να χρησιμοποιούμε την επιλογή εκτύπωσης διπλής όψεως για να εξοικονομήσουμε χαρτί. Επίσης καλό είναι να επιλέξουμε το φωτοαντιγραφικό μηχάνημα που έχει το κατάλληλο μέγεθος για το γραφείο μας. Η κατανάλωση ενέργειας συνήθως αυξάνεται με το μέγεθος του φωτοαντιγραφικού μηχανήματος.

(Πηγή: www.energypress.gr, 25/07/2011)

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *