(Σημείωση: Αν επιθυμείτε να βρείτε όλους τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, κοιτάξτε στο κεφάλαιο «Εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας» του ενεργειακού οδηγού της Escon.gr)

Την απένταξη της εταιρίας Ελληνική Εναλλακτική Ενεργειακή Α.Ε  από το Μητρώο Προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του energypress.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λειτουργού της Αγοράς, ο ΛΑΓΗΕ  προχώρησε σήμερα σε Καταγγελία της Σύμβασης Συναλλαγών ΗΕΠ του εν λόγω προμηθευτή. Όσον αφορά τους περίπου 200 πελάτες της εταιρίας, όπως επισημαίνει ο ΛΑΓΗΕ, από αύριο 30.05.2012 στις 00:00, και για διάστημα 3 μηνών, οι εντός της Ελληνικής επικράτειας πελάτες της εταιρίας θα εκπροσωπούνται από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, δηλ. τη ΔΕΗ.

Εξάλλου η ΡΑΕ με ανακοίνωσή της καλεί σε ακρόαση ακόμα έναν προμηθευτή  ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τους παραγωγούς ρεύματος και τον διαχειριστή του δικτύου, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας και αυτής της εταιρίας.

Παράλληλα, η Αρχή αναγγέλλει τις επόμενες ημέρες παρόμοιες διαδικασίες «και για τους λοιπούς συμμετέχοντες που φέρονται να έχουν οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του διαχειριστή και του λειτουργού της αγοράς».

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Μια μικρή εταιρεία προμήθειας, με περίπου 200 πελάτες, που όμως έχει στο πελατολόγιό της μια γνωστή αλυσίδα γρήγορης εστίασης, έχει μπει στο στόχαστρο της ΡΑΕ, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων των τελευταίων στοιχείων για τα χρέη προς τους διαχειριστές. Ο λόγος για τις λίστες με τις οφειλές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά που έστειλαν ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ στο Ρυθμιστή.

Τα ευρήματα αυτή τη φορά δεν είναι τόσο εντυπωσιακά,  όπως συνέβη στα τέλη Απριλίου, καθώς μετά το τελεσίγραφο της ΡΑΕ, αρκετές εταιρείες έσπευσαν να καλύψουν τα μεγαλύτερα ανοίγματά τους, αλλά και τις απαραίτητες εγγυήσεις. Έτσι όπως προκύπτει από τους πρώτους ελέγχους των στοιχείων, για τη μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών προμήθειας, υπάρχουν μικρά χρέη, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις αμφισβητούνται ή δεν αναγνωρίζονται από τις εταιρείες ως ληξιπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση, τα χρέη αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα μεγάλα φέσια που άφησαν πίσω τους τα δύο μεγάλα κανόνια σε Hellas και Energa, αλλά και το πρόσφατο κανόνι της Vivid. Το μεγαλύτερο ποσό που φέρεται να οφείλει εταιρεία δεν ξεπερνά το 1 έως 2 εκατ. ευρώ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η ΡΑΕ αναμένεται να ξεκινήσει τις κλήσεις των εταιρειών, που φέρονται να έχουν – έστω και μικρά –  ανοίγματα προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ, ώστε να παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των ακροάσεων θα ληφθούν και τα επόμενα μέτρα.

Πάντως εάν για την πλειοψηφία των εταιρειών δε φαίνεται να υπάρχει ουσιαστικό θέμα, τουλάχιστον σε μία μικρότερη εταιρεία, που δεν είναι ευρέως γνωστή, ο έλεγχος φαίνεται να εντοπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα. Η εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται μόνο στη μέση τάση, έχει περίπου 200 πελάτες και σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει το φάσμα της ανάκλησης της άδειάς της.

Υπογραμμίζεται, ότι για το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς και κυρίως για τις γνωστές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στη μέση τάση αλλά και για κάποιες νέες εταιρείες που έχουν μπει δυναμικά σε πελάτες χαμηλής τάσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν εντοπίζεται πρόβλημα.

Γύρισαν σε κέρδη

Οι  εταιρείες προμήθειας, από τον Μάρτιο και μετά διανύουν εκ νέου μια περίοδο με μεγάλα περιθώρια κέρδους. Θυμίζουμε ότι οι προμηθευτές αναγκάστηκαν επί μήνες να λειτουργούν με μηδενικά ή και αρνητικά περιθώρια κέρδους, γεγονός που όπως όλα δείχνουν ήταν και ένα από τα βασικά προβλήματα που οδήγησε τις δύο μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες εκτός αγοράς. Το πρόβλημα ξεκίνησε με την επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, που πυροδότησε την έκρηξη της Οριακής Τιμής του Συστήματος, γεγονός που μετέτρεψε σε ζημιογόνα τα φθηνά τιμολόγια που προσέφεραν οι ιδιωτικές εταιρείες. Καθώς μάλιστα οι εταιρείες αυτές δεν είχαν παραγωγή δεν μπορούσαν καν, να κάνουν φυσικό hedging. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες η οριακή τιμή βρίσκεται σταθερά σε χαμηλές τιμές, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εβδομάδες όταν και βρίσκεται στα επίπεδα των 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή εξασφαλίζει σημαντικά περιθώρια εκπτώσεων αλλά και κερδών για τους προμηθευτές.

Ο τελευταίος έλεγχος

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Απριλίου, η ΡΑΕ είχε εντοπίσει προβλήματα με τις εγγυήσεις των εταιρειών προμήθειας περιλαμβανομένης και της ΔΕΗ. ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, μετά από αίτημα της ανεξάρτητης αρχής, είχαν παραδώσει στη ΡΑΕ δύο λίστες, στις οποίες περιλαμβάνονταν: στην πρώτη τα ληξιπρόθεσμα χρέη που είχαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προμήθειας και στη δεύτερη οι εγγυητικές επιστολές που πρέπει να καταβάλουν ανάλογα με το πελατολόγιο που διατηρούν. Με βάση τα στοιχεία που είχαν προσκομίσει πχ για τις εγγυήσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου, επί συνόλου 15 εταιρειών, μόλις 2 είχαν συμμορφωθεί. Βεβαίως έκτοτε αρκετές εταιρείες – περιλαμβανομένης και της ΔΕΗ – κάλυψαν τα ποσά και δεν έχουν πρόβλημα.

(Πηγή: Energypress, 29/05/2012)