Κούρεμα που ξεκινάει από 5% στα οικιακά φωτοβολταϊκά και φτάνει το 12,5% για τις άλλες κατηγορίες φωτοβολταϊκών ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι νέες μειωμένες ταρίφες τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα χωρίς ωστόσο να έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή αφορούν συμβάσεις με το ΔΕΣΜΗΕ που θα υπογραφούν από την 1η Φεβρουαρίου και μετά. Οι μειώσεις ταρίφας για τα οικιακά θα γίνονται ανα εξάμηνο (όπως και για τα υπόλοιπα) και όχι ανα έτος όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Βεβαίως, όπως ισχύει έως τώρα, με την υπογραφή της σύμβασης με το ΔΕΣΜΗΕ, οι εγγυημένες αυτές τιμές “κλειδώνουν” για 20 χρόνια.

Ειδικότερα, για εγκαταστάσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες των 100KW, όποιος επενδυτής υπογράψει από σήμερα σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ θα “κλειδώνει” ταρίφα μειωμένη κατά 12,5% σε σχέση με αυτή που θα ίσχυε από 1ης Φεβρουαρίου εάν δεν υπήρχε η σημερινή απόφαση του ΥΠΕΚΑ. Ενώ δηλαδή με το παλιό καθεστώς από σήμερα και μέχρι το τέλος Ιουλίου η μείωση ταρίφας θα ήταν 5%, τώρα είναι 17,5%. Όσον αφορά τώρα στα φωτοβολταϊκά στις στέγες, όποιος υπογράψει σήμερα σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ θα πάρει ταρίφα μειωμένη κατά 5%. Όπως προαναφέρθηκε, ενώ με το παλιό καθεστώς η επόμενη μείωση κατά 5% θα ήταν του χρόνου τον Φεβρουάριο, τώρα θα έχουμε μείωση 5% τον Αύγουστο και… άλλο ένα 5% τον Φεβρουάριο του 2013.

Έτσι, για παράδειγμα, ένας επενδυτής έργου άνω των 100KW που σήμερα θα έπαιρνε τιμή 333,81 ευρω ανά μεγαβατώρα, με το νέο καθεστώς η ταρίφα του διαμορφώνεται στα 292,08 ευρώ η μεγαβατώρα (μείωση 12,5%) ενώ στην περίπτωση των φ/β στις στέγες, η ταρίφα από τα 522,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ίσχυε μέχρι πρότινος, από σήμερα διαμορφώνεται στα 495 ευρώ (μείωση 5%). Επιπλέον, η μείωση της τάξης του 5% η οποία γινόταν κάθε χρόνο στα οικιακά φωτοβολταϊκά, πλέον θα πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο, ενώ στην περίπτωση των υπόλοιπων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών, η μείωση από 5% αυξάνεται στο 7% και θα πραγματοποιείται επίσης κάθε εξάμηνο, μέχρι το τέλος του 2015.

Ταυτόχρονα το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση εγγυημένων τιμών σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ πέρα από τα φωτοβολταϊκά, προκαλώντας ευνοικά σχόλια από το χώρο των αιολικών, ενώ εξήγγειλε ότι σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες συνολικά για την πράσινη αγορά, με κυριότερη την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο «κλειδώνει» ένα έργο την εγγυημένη τιμή.

Τέλος, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ότι η μείωση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει για την ενίσχυση του χρηματοδοτικού μηχανισμού των ΑΠΕ, όπως:

– επιβολή έκτακτου τέλους 2€/MWh στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή

– αξιοποίηση της υπ’ αριθμ. 187497/2011 ΚΥΑ, που προβλέπει τη δυνατότητα διάθεσης Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 10 εκ. τόννων κατά το έτος 2012

– ενεργοποίηση του άρθρου 12, παρ.16 του νόμου 3851/2010 για τη μεταφορά μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ εδώ.

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *