Έρχονται αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου του 2013, στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας για τιμές λιανικής που θα αντανακλούν το κόστος παραγωγής.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό των δράσεων του ΥΠΕΚΑ, μέσα στο έτος θα ανακοινωθεί ο τρόπος της απελευθέρωσης των τιμολογίων. Η απελευθέρωση κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου θα γίνει σταδιακά μέσα στο 2013: «Είτε χρονικά σε δύο φάσεις ή με διαφορετικό τρόπο» περιέγραψε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει και ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης.

Τα ποσοστά της αύξησης θα αποφασιστούν από τη ΔΕΗ σε συνεννόηση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στο σημείο αυτό ο υπουργός ΠΕΚΑ, αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει στα τιμολόγια της υψηλής τάσης (είναι απελευθερωμένα) όπου η ΔΕΗ ανακοίνωσε στους πελάτες της μεγάλη αύξηση προκαλώντας την παρέμβαση της ΡΑΕ, απηύθυνε σύσταση στη ΔΕΗ να προβεί σε χαμηλότερες αυξήσεις. Το ίδιο έκανε και με τη μέση τάση (όπου επίσης τα τιμολόγια είναι απελευθερωμένα).

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια (χαμηλής τάσης) ο υπουργός επανέλαβε ότι οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες θα προστατευτούν. Πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται τα κριτήρια για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια να αλλάξουν ώστε να ενταχθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες.

Όπως και να ‘χει, πηγές αναφέρουν ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα γίνουν σε δύο δόσεις, η μία την 1η Ιανουαρίου και η δεύτερη τον Ιούλιο του 2013.

Με την απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος και στη χαμηλή τάση αναμένεται να ανοίξει ο ανταγωνισμός και για τους ιδιώτες, οι οποίοι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ.

(Πηγή: “Ημερησία”, 10/04/2012)

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *