Μέσα στην ευρύτερη διαπραγμάτευση που θα πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση με την τρόικα, θα ενταχθούν και οι εκκρεμότητες για τα ενεργειακά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Εuro2day, αυτό προέκυψε κατά την χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχαν δύο από τα ανώτατα στελέχη της με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, τα θέματα που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, θα συνδυαστούν με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται τα σενάρια σε ό,τι αφορά την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, σε στενή συνεργασία με το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά στην τιμολογιακή πολιτική στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην υποχρέωση απέναντι στους δανειστές για εφαρμογή τιμολογίων που θα αντανακλούν το πραγματικό κόστος ανά κατηγορία καταναλωτών μέχρι τον Ιούνιο του 2013, από το υπουργείο επισημαίνονταν ανεπισήμως, ότι το θέμα εξετάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι στο βρίσκεται στο τραπέζι το πρόβλημα διαμόρφωσης του συνόλου του λογαριασμού ηλεκτρικού, το οποίο περιλαμβάνει και τέλη άσχετα με τον ηλεκτρισμό (Δημοτικά, ΕΡΤ, χαράτσι ακινήτων).

Τέλος συζητήθηκε και το τεράστιο πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού και των ελλειμμάτων που έχει ο ΛΑΓΗΕ και το οποίο έχει οδηγήσει σε ασφυξία επιχειρήσεις κυρίως από τον κλάδο των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία παρουσίασε στους εκπρόσωπους της τρόικας εναλλακτικές λύσεις άμεσης εφαρμογής ώστε να ανακοπεί η επιδείνωση του προβλήματος, καθώς το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ πλησιάζει ολοταχώς τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το αίτημα που έθεσε η κυβέρνηση στη τρόικα για την έγκριση δανείου ύψους 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγινε δεχτό οπότε η ρευστότητα του ΛΑΓΗΕ αναμένεται να αποκατασταθεί τις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται σχέδια για περαιτέρω μείωση στις ταρίφες όσων φωτοβολταικών δεν έχουν υπογράψει ακόμη συμβάσεις σύνδεσης, έως και αναστολή έκδοσης νέων αδειών.

Τέλος, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, η συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπρόσωπους της τρόικας έγινε σε καλό κλίμα, ενώ οι τελευταίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους ότι παρά το μικρό διάστημα που βρίσκεται επικεφαλής του ΥΠΕΚΑ, ήταν προετοιμασμένη να δώσει απαντήσεις και επεξεργάζεται σενάρια για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

Ακόμη φέρονται να εξέφρασαν ικανοποίηση για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου στο κτήριο του “Μινιόν”, καθώς θα προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

(Μιχάλης Καϊταντζίδης, euro2day.gr, 31/7/2012)