(Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο www.energypress.gr, στις 19/01/2012)

Συχνά δεχόμαστε τηλεφωνήματα από ακροατές που ρωτούν τι να κάνουν με τις παλιές τους ηλεκτρικές συσκευές, ποιες από αυτές ανακυκλώνονται, καθώς και το αν υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης στο Δήμο τους.

Καταρχήν αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι για τις μεγάλες συσκευές (όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις, και φωτοτυπικά), με την αγορά κάθε καινούργιας συσκευής, ζητάτε από το κατάστημα να πάρει πίσω την αντίστοιχη παλαιά σας. Τα συνεργαζόμενα καταστήματα είναι αρκετές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, καθώς και όλες σχεδόν οι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Για να δείτε ακριβώς ποια είναι τα συνεργαζόμενα καταστήματα δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας «Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε», www.electrocycle.gr. Εναλλακτικά, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο δήμο της περιοχή σας και να ζητήσετε να περισυλλέξει τη συσκευή, κατεβάζοντάς την στο δρόμο, την ώρα που έχετε συμφωνήσει.

Για τις μικρότερες τώρα συσκευές (όπως καφετιέρες, ηλεκτρικές σκούπες, υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις, κλπ), μπορείτε να τις μεταφέρετε είτε σε ένα από τα επιλεγμένα σημεία ανακύκλωσης με τα οποία έχουν συμβληθεί οι Δήμοι (τέτοια σημεία είναι κοντά σε ΚΕΠ, σχολεία, κλπ), είτε σε ένα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και σούπερ-μάρκετ.

Τώρα, τα σημεία στα οποία βρίσκονται εγκατεστημένοι οι εν λόγω κάδοι ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, θα τα βρείτε πάλι στην ιστοσελίδα www.electrocycle.gr. Στη περίπτωση για παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων θα δείτε ότι κάδοι υπάρχουν στις παρακάτω περιοχές : Στο Αμαξοστάσιο του Δήμου (στην Ιερά Οδό), στις Πλατείας Βικτωρίας, Ομονοίας, Συντάγματος, Μαβίλη, Μαδρίτης, Αγ. Παντελεήμονα, καθώς επίσης στις πλ. Κανάρη στην Κυψέλη, Ασωμάτων στο Θησείο, Πέτρουλα στη Λένορμαν, Κανελλοπούλου (μετρό Πανόρμου), στη συμβολή Πατησίων και Αγ. Λαύρας (στον ΗΣΑΠ), έξω από το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 επί της οδού Πειραιώς στο Γκάζι, στη Φωκ Νέγρη και Δροσοπούλου, και στη συμβολή Μαυρομματαίων & Κοδριγκτώνος.

Η εταιρία «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» είναι ο εγκεκριμένος φορέας για τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με ένα ικανοποιητικό αριθμό δήμων, σχολείων και καταστημάτων λιανικής και συλλέγει τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές για να προχωρήσει στην ανακύκλωσή τους.

Σε ετήσια βάση ανακυκλώνονται πλέον 46.340 τόνοι συσκευών. Το νούμερο αν και μικρό, χρόνο με το χρόνο αυξάνεται, και οι εκτιμήσεις για φέτος είναι ότι θα ξεπεραστεί.

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *