Την εισαγωγή ενός νέου συστήματος για την στήριξη των παραγωγών ΑΠΕ στη θέση του ισχύοντος feed in tariffs προωθεί το δεύτερο μνημόνιο που υιοθετήθηκε χθες το βράδυ από τη Βουλή, στο τμήμα του που αφορά τον χώρο της ενέργειας.

Πρόκειται για το σύστημα «εγγυημένης διαφορικής τιμής», γνωστό στην Ευρώπη ως feed in premium, το οποίο μάλιστα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του χώρου είναι «του συρμού» την περίοδο αυτή, ενώ παρουσιάστηκε προ ημερών και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της Διήμερης Συνάντησης της Διεθνούς Συνεργασίας για τον Μηχανισμό Υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (International Feed-In Cooperation).

Τι είναι το feed in premium

Το μοντέλο εγγυημένης διαφορικής τιμής προβλέπει την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ όχι με μία εγγυημένη ταρίφα για κάθε τεχνολογία όπως σήμερα, αλλά με την Οριακή Τιμή Συστήματος συν ένα συγκεκριμένο premium. Κατά κανόνα υπάρχει μια minimum εγγυημένη τιμή αλλά και μια maximum τιμή που λαμβάνει κάθε μία από τις τεχνολογίες των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, η εμπειρία από την εφαρμογή αυτού του συστήματος δείχνει ότι οι «ώριμες» τεχνολογίες, όπως τα αιολικά, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μείωσης της αποζημίωσής τους λόγω του συγκεκριμένου μοντέλου, αντίθετα από τα φωτοβολταϊκά τα οποία «κινδυνεύουν» περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Ισπανία, όπου το σύστημα αυτό έχει εφαρμοστεί προ διετίας, ισχύει μόνον για τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ και όχι για τα φωτοβολταϊκά. Στη συγκεκριμένη χώρα μάλιστα υπήρξε η δυνατότητα επιλογής των επενδυτών για το αν προτιμούν την αποζημίωση μέσω feed in tariffs ή μοντέλου feed in premium. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία οι περισσότεροι επενδυτές αιολικών προτίμησαν το μοντέλο feed in premium.

Παράγοντες που γνωρίζουν το χώρο αλλά και τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, διατυπώνουν προβληματισμό για το κατά πόσο με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί όφελος για τον καταναλωτή που είναι και το τελικό ζητούμενο. Και τούτο διότι, πέραν της εμπειρίας υπάρχει και σχετική μελέτη της Κομισιόν, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύστημα feed in premium είναι υψηλότερου ρίσκου για τους επενδυτές αλλά και μεγαλύτερης επιβάρυνσης, τελικά, για τους καταναλωτές.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι το σύστημα feed in premium συναρτά την αποζημίωση των ΑΠΕ από την Οριακή Τιμή Συστήματος, η μέθοδος υπολογισμού της οποίας, ωστόσο, πρόκειται να αλλάξει στη χώρα μας, στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζονται για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος.

Τι λέει το μνημόνιο

Όπως αποκάλυψε από το Σάββατο το energypress το νέο μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου μεταρρύθμισης των προγραμμάτων επιδότησης στις ΑΠΕ, «ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά». Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2012, θα πρέπει να περιλαμβάνει:

▪ χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και συζητήσεων των αρμόδιων για τη μεταρρύθμιση του υποστηρικτικού προγράμματος

▪ επιλογές μεταρρύθμισης του υποστηρικτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου εγγυημένης διαφορικής τιμής και προσδιορισμός σε κάθε επιλογή της μεθόδου υπολογισμού των τιμολογίων και του τρόπου αποφυγής πιθανής υπερβολικής αποζημίωσης.

▪ τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις στο κόστος για όλες τις σχετικές τεχνολογίες.

▪ εξέταση της επιλογής αυτόματης μείωσης τιμολογίου.

▪ μέτρα για την ανάπτυξη πηγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας

(Πηγή: www.energypress.gr, 13/02/2012)

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *