Πάνω από 3,1 εκατ. ενεργειακές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν μέχρι το 2020 σε εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια σε όλη την Ελλάδα, μέσω του προγράμματος «Χτίζοντας το Μέλλον – Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας».

Η πρώτη φάση του προγράμματος του ΥΠΕΚΑ ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες, θα διαρκέσει 2 χρόνια και θα αφορά 150.000 ενεργειακές παρεμβάσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και επαγγελματικά κτίρια.

Με την υλοποίηση των παρεμβάσεων και των δράσεων αυτών, σημειώνει το ΥΠΕΚΑ, το Πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, στη σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, του λειτουργικού κόστους των κτιρίων, αλλά και της οικονομικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους.

Ανταγωνιστικό

Παράλληλα, συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και παγκοσμίως ανταγωνιστικού, οικονομικού αντικειμένου για τον κατασκευαστικό κλάδο και την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών και ενεργειακών προϊόντων, καθώς και στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους του πολίτες, χωρίς κανέναν περιορισμό και στηρίζεται σε μια συμφωνία Δημοσίου, ιδιωτών και πολιτών. Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να απολαμβάνουν πιστοποιημένες υπηρεσίες, προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και εκπτώσεις στα υλικά και στις εργασίες αποκατάστασης των κτιρίων τους, με αποτέλεσμα να είναι φθηνότερο το συνολικό πακέτο ενεργειακής αναβάθμισης. Ήδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες με 13 κλαδικούς φορείς και περισσότερους από 1.000 επαγγελματίες, όπως εταιρείες από τον χώρο του αλουμινίου, των υαλοπινάκων, των χρωμάτων, της ψύξης – θέρμανσης, της μόνωσης κ.λπ.

Για τα κτίρια κατοικιών οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι επτά:

– Αντικατάσταση κουφωμάτων με αντίστοιχα υψηλών προδιαγραφών.
– Αντικατάσταση μονών υαλοπινάκων με διπλά χαμηλής εκπομπής.
– Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και ψυχρών οροφών.
– Μόνωση οροφών.
– Μόνωση σε πρόσοψη και τοίχους.
– Εγκατάσταση κεντρικών θερμικών ηλιακών συστημάτων σε κτίρια κατοικιών.
– Αντικατάσταση συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με συστήματα υψηλής απόδοσης.
– Αντίστοιχες παρεμβάσεις προβλέπονται και για τα εμπορικά κτίρια. Παράλληλα, προβλέπονται εξ αποστάσεως κατάρτιση των τεχνιτών που δραστηριοποιούνται στον κτιριακό τομέα, πιστοποίηση προσόντων για επαγγελματίες, παρακολούθηση των δράσεων Ενεργειακής -Αποδοτικότητας στα κτίρια του δημόσιου τομέα, ανάπτυξη καινοτόμου αγοράς προϊόντων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και δημιουργία μηχανισμού ενεργειακής και περιβαλλοντικής υποστήριξης βιοτεχνικών, εμπορικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Όλοι πιστοποιημένοι

«Σταντ μπάι» 1.000 επαγγελματίες

Για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ο ενδιαφερόμενος πολίτης:

– Μπορεί να απευθυνθεί στον κατασκευαστή, έμπορο, εγκαταστάτη που φέρει τη σήμανση «Συμμετέχω στο Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον» στο κατάστημά του.
– Εφόσον υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μπορεί να επισκεφθεί τον δικτυακό τόπο http://www.ktizontastomellon.gr.
– Μπορεί να προμηθευτεί από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) τη λίστα προμηθευτών στην περιοχή του, για την παρέμβαση που τον ενδιαφέρει. Στη συνέχεια, οι επαγγελματίες με τους οποίους θα συνεργαστεί θα του προσκομίσουν μια φόρμα για να συμπληρώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του.

Ο έλεγχος

Το ΚΑΠΕ, μετά το τέλος των εργασιών, θα στείλει αξιολογητή να ελέγξει αν τοποθετήθηκαν σωστά τα επιλεγμένα προϊόντα/συστήματα. Στη συνέχεια, θα εκδώσει το πιστοποιητικό/βεβαίωση για ενδεχόμενη φοροαπαλλαγή.

Τα οφέλη για τον ιδιοκτήτη είναι ότι θα έχει στη διάθεσή του μια λίστα με περισσότερους από 1.000 πιστοποιημένους επαγγελματίες οι οποίοι θα μπορούν να του προσφέρουν τιμές πολύ χαμηλότερες από τις ισχύουσες στην αγορά, καθώς θα υπάρχουν σημαντικότατες εκπτώσεις και εργασίες που θα φέρουν πιστοποιητικό. Για την καλύτερη διασφάλισή του, το Πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν ποιοτικό έλεγχο των εργασιών και των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες, στη Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών του προγράμματος (210 6603238) και στον ιστότοπο του έργου www.ktizontastomellon.gr

(Πηγή: “Έθνος” – Βασίλης Κανέλλης, 21/4/2012)

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *