Τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα έγιναν ευρέως γνωστά την περίοδο 2009 – 2013 λόγω κυρίως των πολύ προσοδοφόρων προγραμμάτων επιδότησης της παραγωγής ενέργειας με στόχο την πώληση του συνόλου της παραγωγής στη ΔΕΗ (feed in tariff). Τότε τα φωτοβολταϊκά συστήματα ήταν ιδιαίτερα ακριβά – μέχρι και δέκα φορές ακριβότερα από τις σημερινές τιμές. Η επιδοτούμενη τιμή όμως  με την οποία πουλούσε ο παραγωγός την ενέργεια στη ΔΕΗ έκανε την επένδυση σε αυτά ιδιαίτερα ελκυστική.

Παρόμοια προγράμματα έτρεξαν σε όλη την Ευρώπη και στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Οι επιδοτήσεις αυτού του τύπου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να εξελιχθεί η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών, να αυξηθεί ο ανταγωνισμός των εταιριών και τελικά να πέσουν οι τιμές αυτών δραματικά. Για αυτό το λόγο το πρόγραμμα feed in tariff για τα φωτοβολταϊκά θεωρείται εξαιρετικά πετυχημένο.

Καθώς το πρόγραμμα feed in tariff ωρίμασε και η επιδοτούμενη εγγυημένη τιμή συνέχισε να μειώνεται κάθε χρόνο, το ενδιαφέρον των επενδυτών μειώθηκε και δημιουργήθηκε μια περίοδος στασιμότητας στο χώρο των ΦΒ στην Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο όμως, το φωτοβολταϊκά επανέρχονται δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη. Κύριος παράγοντας αυτό είναι η σημαντική πτώση των τιμών των ΦΒ πάνελ (PV modules).

Πρόσφατα ανανεώθηκε ο οδηγός για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά που έχει εκπονήσει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών. Σε αυτόν τον πρακτικό οδηγό μπορείτε να διαβάσετε όλους τους τρόπους που υπάρχουν (επιδοτούμενα προγράμματα κλπ.) για να επενδύσετε σήμερα σε Φωτοβολταϊκά συστήματα στην Ελλάδα.

Η νέα έκδοση του οδηγού μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και τις αλλαγές που προέκυψαν με το Ν.4602/2019, την ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/30971/1190 (ΦΕΚ 1045Β/26.3.2020) και την ΠΝΠ 30.3.2020 (ΦΕΚ 75Α/30.3.2020), όπου και καθορίστηκαν νέες τιμές αναφοράς (τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας) και για τα έργα που δεν συμμετέχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Επιπλέον, υπογραμμίζονται και οι αλλαγές που προέκυψαν από το νέο πλαίσιο για τις προτεραιότητες στην προσφορά όρων σύνδεσης καθώς και η δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές να πωλούν το σύνολο της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργειας στο δίκτυο έναντι μιας καθορισμένης τιμής.

Μπορείτε να δείτε τον επικαιροποιημένο οδηγό εδώ.

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *