Την εκ βάθρων επανεξέταση του συστήματος που αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προτείνει η ΡΑΕ, την ίδια στιγμή που κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, διαμηνύουν ότι το πρώτο πακέτο μέτρων και αλλαγών αναμένεται να παρουσιαστεί ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού έχουν ήδη «κλειδώσει» οι βασικές αλλαγές. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές για το ποιες αλλαγές θα προωθηθούν σε πρώτη φάση, ως πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη στήριξη της αγοράς, η φράση που φαίνεται να χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία των αποφάσεων είναι το περίφημο «δεν υπάρχουν ταμπού» του υφυπουργού Α. Παπαγεωργίου.

Πριν τις αποφάσεις πάντως, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, αναμένεται να γίνει συνάντηση με τους φορείς των ΑΠΕ όπου και θα τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι εντός της βδομάδας θα ανακοινωθεί μια δέσμη άμεσων μέτρων με στόχο να αποκτήσει συνολικά η αγορά ηλεκτρισμού νέα ανάσα ρευστότητας – σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται πιθανότατα και το νέο δάνειο προς το ΛΑΓΗΕ καθώς τα δάνεια προς ΔΕΗ και ΔΕΠΑ έχουν ήδη εξαντληθεί. Με τα μέτρα αυτά θα επιδιωχθεί αφενός να μην υπάρξει τουλάχιστον σε αυτή τη φάση αύξηση του τέλους ΑΠΕ, αν και όπως χαρακτηριστικά μεταφέρουν αρμόδιες πηγές «εάν χρειαστεί και κριθεί απολύτως αναγκαίο θα γίνει και αυτό» και αφετέρου να υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο λίγων μηνών μέχρι το τέλος του έτους, διάστημα κατά το οποίο θα γίνουν οι διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και συμμετέχοντες στην αγορά για την προώθηση των διαρθρωτικών και δομικών αλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τις επαφές που έχει ήδη εγκαινιάσει και θα εντατικοποιήσει στο προσεχές διάστημα ο αρμόδιος υφυπουργός ενέργειας, εκείνο που θα ζητήσει από τους συνομιλητές του είναι «συγκεκριμένες προτάσεις και ρεαλιστικές εφαρμόσιμες λύσεις» για τα προβλήματα της αγοράς.

Σαρωτικές αλλαγές

Στο κομμάτι των ΑΠΕ πάντως, η πρώτη γεύση που έδωσε χθες η έκθεση της ΡΑΕ, στις επτά αράδες όπου γινόταν αναφορά στην πράσινη ενέργεια, φαίνεται ότι έρχεται κοσμογονία αλλαγών.

Έτσι σύμφωνα με το κείμενο προτάσεων του ρυθμιστή, υπό κρίση μπαίνουν τα εξής:

1.       Τα οικονομικά κίνητρα και ο μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ

2.       Οι διαδικασίες υλοποίησης μονάδων ΑΠΕ

3.       Οι ποσοτικοί στόχοι σε σχέση με το μείγμα

4.       Η τεχνολογική ωριμότητα και ο βαθμός διείσδυσης των διαφόρων τεχνολογιών

Στόχος των παρεμβάσεων και των αλλαγών που θα γίνουν θα είναι αφενός η επίτευξη των εθνικών στόχων για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη εθνική κατανάλωση η/ε, αφετέρου η συγκράτηση της περαιτέρω αύξησης του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων ΕΤΜΕΑΡ (ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ).

Αντιδράσεις

Φυσικά από την πλευρά τους οι φορείς των ΑΠΕ και ιδιαίτερα οι φορείς των φωτοβολταϊκών βρίσκονται ήδη επί ποδός,  όπως φάνηκε και από τις πρώτες αντιδράσεις. Χθες πάντως, ο ΣΕΦ, επέλεξε να παρουσιάσει τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του Αριστοτελείου, δίνοντας το στίγμα της θέσης που θα υπερασπιστεί ο κλάδος ότι τα φωτοβολταϊκά δεν επιβαρύνουν αλλά ελαφρύνουν το σύστημα, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι υπολογισμοί ωστόσο είναι στρεβλός και εξαιτίας αυτού του γεγονότος φουσκώνει το έλλειμμα των ΑΠΕ, που επιδοτεί στην πράξη τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

(Πηγή: Energypress, 24/07/2012)