«Ο κύβος ερρίφθη» και η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που θα το στείλει στο 1,40 ευρώ/ λίτρο τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα επιβαρύνει σημαντικά τα ήδη «γονατισμένα» νοικοκυριά στη Βόρεια Ελλάδα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σχεδόν κανένας βουλευτής ή εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Μακεδονία-Θράκη δεν τολμά να ανοίξει το στόμα του για να διαμαρτυρηθεί για το επαχθές μέτρο.

Απάθεια, αδιαφορία και φαυλότητα χαρακτηρίζει τους βουλευτές των τριών κομμάτων, που κυβερνούν και προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα.

Κανείς δεν αντιλαμβάνεται τι θα γίνει το χειμώνα στη Φλώρινα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τον Έβρο, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη ή μήπως θεωρούν ότι το επίδομα θέρμανσης θα είναι αρκετό;

Το επίδομα θέρμανσης πρόκειται να δοθεί μόνο στους εντελώς ανήμπορους, δηλαδή σ’ αυτούς, οι οποίοι και χωρίς την αύξηση του φόρου, θα είχαν πρόβλημα στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. Το πολύ-πολύ να πάρουν επίδομα και οι ανάπηροι μαζί με τους τυφλούς.

Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή τα μικρά, μικρομεσαία και μεσαία νοικοκυριά, δεν θα το δικαιούνται και θα έχουν δύο εναλλακτικές: ή να παγώσουν ή να τοποθετήσουν ξυλόσομπες και να «κουρέψουν» από ξύλα όλα τα βουνά της Μακεδονίας-Θράκης.

Ήδη οι τιμές στα ξύλα έχουν αρχίσει να «τσιμπάνε», καθώς πολλοί σπεύδουν από τώρα να κάνουν προμήθειες για να αποφύγουν τις ακόμη πιο υψηλές τιμές το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Στα προάστια της Θεσσαλονίκης και σε ανεκμετάλλευτα οικόπεδα και αγροτεμάχια, δημιουργούνται πρόχειρες μάντρες με «βουνά» από ξύλα, τα οποία μεταφέρονται καθημερινά με φορτηγά. Σε πολλές οικοδομές είναι ορατές οι εργασίες για την τοποθέτηση «μπουριών» για σόμπες, ενώ οι πιο εύποροι το γυρνάνε σε φυσικό αέριο, καταβάλλοντας το σχετικό κόστος για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Η ατελείωτη καύση ξύλων σε μεγάλα αστικά κέντρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αναμένεται να προκαλέσει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, όπως συμβαίνει σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου οι κάτοικοι καίνε κυριολεκτικά τα πάντα για να ζεσταθούν.

Μπροστά σ’ αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση προχωρεί ακάθεκτη και δεν «ανοίγει μύτη». Και όμως, η αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης είναι προδιαγεγραμμένη.

Πολλά νοικοκυριά στο κλείσιμο της περσινής περιόδου με φθηνή τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, προμηθεύτηκαν και στοκάρισαν μεγάλες ποσότητες, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης για το μεγαλύτερο μέρος του επερχόμενου χειμώνα.

Τα ξύλα, το φυσικό αέριο και διάφορες άλλες τεχνολογίες και συστήματα, πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με το 1,40 ευρώ/λίτρο, θα οδηγήσουν σε «βατερλό», τουλάχιστον για το χειμώνα του 2012-13 το συγκεκριμένο μέτρο.

Από την εφαρμογή του μέτρου θα υπάρξουν όμως θύματα, καθώς σε ορισμένες ακριτικές και όχι μόνο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ο λογαριασμός της θέρμανσης είναι πραγματικά τεράστιος. Κάποια νοικοκυριά δεν θα αντέξουν, ιδιαίτερα εάν συνδυαστεί το κόστος για τη θέρμανση με το εκκαθαριστικό, το χαράτσι της ΔΕΗ και τα ξεχασμένα μπιλιετάκια της εφορίας για τα ακίνητα.

Το πιο τραγικό όμως απ’ όλα είναι ότι ουδείς από την υφιστάμενη πολιτική ηγεσία συγκινείται. Υποκρισία και έλλειψη γνώσης για το θέμα διακρίνει τους Βορειοελλαδίτες βουλευτές, οι οποίοι αποδεικνύονται όχι μόνο παντελώς άσχετοι αλλά και επικίνδυνοι. Όσοι τολμούν να ψελλίσουν κάτι, το λένε στα μουλωχτά και δεν τολμούν να το θίξουν κεντρικά στις ηγεσίες των κομμάτων τους.

Ας μην παραπονιούνται εάν το χειμώνα δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στις πόλεις τους, γιατί θα τους υβρίζουν άπαντες.

(Ημερησία 16/7/2012)