Επιστολές από ΔΕΗ ότι ο φάκελός σας μπαίνει οριστικά στο αρχείο” έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν εκατοντάδες αγρότες αλλά και ιδιώτες, των οποίων έχει λήξει η 6μηνη διάρκεια των προσφορών σύνδεσης για το φωτοβολταϊκό τους, αλλά στο μεταξύ δεν έχουν υπογράψει σύμβαση μαζί της, αφού δεν έχουν καταβάλει τα ποσά για τα απαιτούμενα έργα δικτύου.

Η αρχή έγινε τον Απρίλιο με την αποστολή των πρώτων εκατοντάδων σημειωμάτων κυρίως σε αγρότες, και ο στόχος της ΔΕΗ είναι μέσα στους επόμενους μήνες να έχει ταχυδρομήσει πάνω από 2.000 επιστολές σε κατόχους προσφορών σύνδεσης, η διάρκεια των οποίων – μαζί με τις όποιες παρατάσεις- έχει οριστικά λήξει.

Σκοπός της επιχείρησης “αρχειοθέτηση”, είναι να απελευθερωθεί πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος προς όφελος έργων που έχουν πιθανότητες υλοποίησης, αφού η ΔΕΗ θεωρεί ότι οι συγκεκριμένοι φάκελοι για οικονομικούς κυρίως λόγους των κατόχων τους, δεν πρόκειται να μετουσιωθούν ποτέ σε επένδυση.

Μόνο 200 αγροτικά φ/β σε λειτουργία…

Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα αφορά κυρίως σε αγρότες. Από τα 5.500 συνολικά αγροτικά φωτοβολταϊκά που έχουν πάρει μέχρι σήμερα προσφορές σύνδεσης, έχουν κατασκευαστεί και λειτουργήσει μόνο τα… 200.

Παρά την παράταση, πρώτα 3 μηνών και εν συνεχεία άλλων 2 μηνών, που δόθηκε το 2011 στους αγρότες με προσφορές σύνδεσης προκειμένου να προσκομίσουν στη ΔΕΗ τις εγγυητικές επιστολές και τα απαιτούμενα ποσά για τα έργα δικτύου, ένα πολύ μεγάλο μέρος -λόγω κυρίως αδυναμίας χρηματοδότησης από τις τράπεζες- δεν ανταποκρίθηκε. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% από τους 5.500 δεν προσήλθε για να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του.

Για όλους αυτούς, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία γνωστοποίησης ότι οι προσφορές παύουν πλέον να ισχύουν και πως οι σχετικοί φάκελοι πηγαίνουν κατευθείαν στο αρχείο. Κατά τον ίδιο τρόπο παύουν να ισχύουν οι συμβάσεις σύνδεσης που έχουν συναφθεί, χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή των δαπανών σύνδεσης, μετά τις παρατάσεις που είχαν δοθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ΔΕΗ επιστρέφει στους δικαιούχους τις εγγυητικές που είχαν καταβάλει.

Κλιμακωτά

Η ειδοποίηση μέσω επιστολών γίνεται κλιμακωτά,, με σειρά παλαιότητας. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο ειδοποιήθηκαν όλοι όσοι το 6μηνό τους μαζί με την παράταση έληξε το Μάρτιο. Γύρω στις 20 Μαΐου, θα ειδοποιηθούν όλοι όσοι το 6μηνό τους μαζί με την παράταση έληξε στο τέλος Απριλίου, κ.ο.κ.

Κύκλοι της ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό φακέλων που θα πάρουν το δρόμο για το αρχείο, αφού η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Επισημαίνουν μόνο ότι οι συνολικές αιτήσεις για μικρά και μεγάλα φωτοβολταϊκά (δηλαδή κάτω από 100 KW αλλά και πάνω από το όριο αυτό που αφορούν κυρίως στα 500άρια) ανέρχονται συνολικά σε 18.000. Σε αυτά δεν υπολογίζονται τα οικιακά στις στέγες…

Το ιστορικό…

Μέχρι και τον Αύγουστο του 2011, οπότε ψηφίστηκε το ενεργειακό πολυνομοσχέδιο (ν. 4011/2011) τα πράγματα για όσους αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες ήταν σχετικά πιο εύκολα. Το καθεστώς επέτρεπε σε κάποιον να υποβάλει αίτημα για υπογραφή σύμβασης πώλησης στον τότε ΔΕΣΜΗΕ, έχοντας στα χέρια του μόνο την προσφορά των όρων σύνδεσης της ΔΕΗ, χωρίς να έχει καταβάλει σε αυτήν τα ποσά για τα έργα δικτύου. Εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό αυτό καθεστώς, μεγάλο μέρος από τους 5.500 αγρότες υπέγραψαν σύμβαση πώλησης με το ΔΕΣΜΗΕ και «κλείδωσαν» την τότε ταρίφα, χωρίς να έχουν πληρώσει τη ΔΕΗ για τα έργα σύνδεσης. Τα πράγματα άλλαξαν με τον ενεργειακό νόμο (ν.4011/2011). Βάσει αυτού, οι υποψήφιοι επενδυτές έπρεπε πρώτα να υπογράψουν τη σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ -δηλαδή να πληρώσουν τις δαπάνες σύνδεσης του έργου τους- και μετά να συνάψουν σύμβαση πώλησης μαζί της (η αρμοδιότητα που έφυγε από τον ΛΑΓΗΕ – το διάδοχο του ΔΕΣΜΗΕ – πέρασε στη ΔΕΗ). Σκοπός της νέας ρύθμισης ήταν να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και να φανεί πόσοι τελικά από τους χιλιάδες υποψηφίους επενδυτές, θέλουν πραγματικά να υλοποιήσουν το έργο ή όχι.

Τον Αύγουστο του 2011, και μπροστά στις πιέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ που απαιτούσε ειδική μεταχείριση για την ομάδα των αγροτών, η ΔΕΗ προχώρησε σε μια σειρά διευκολύνσεων. Συγκεκριμένα, επέτρεψε στους αγρότες να υπογράψουν σύμβαση σύνδεσης μαζί της, ακόμη και αν τους έλειπαν κάποια απαραίτητα έγγραφα, όπως η εγγυητική επιστολή από τράπεζα, αλλά και το ποσό για τα έργα σύνδεσης. Σκοπός της ρύθμισης ήταν να διευκολυνθούν οι αγρότες απέναντι στις τράπεζες, που ούτως ή άλλως τους αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη, πόσο μάλλον όταν έβλεπαν ότι οι υποψήφιοι πελάτες τους δεν διέθεταν σύμβαση πώλησης με το ΔΕΣΜΗΕ.

Τους δόθηκε λοιπόν καταρχήν προθεσμία 3μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης σύνδεσης, για να υποβάλουν τα έγγραφα που δεν είχαν και να καταβάλουν τις δαπάνες σύνδεσης. Η 3μηνη παράταση έληξε τον Οκτώβριο του 2011, για να τους δοθεί εν συνεχεία άλλη μια 2μηνη παράταση, που έληξε τον Ιανουάριο του 2012. Για όσους κατέβαλαν στο 5μηνο αυτό τις δαπάνες σύνδεσης, η ΔΕΗ ενεργοποίησε τις συμβάσεις τους και προχώρησε στη μελέτη και κατασκευή των έργων σύνδεσης. Για όλους τους υπόλοιπους ξεκίνησε πρόσφατα η διαδικασία αποστολής των υποθέσεων τους στο αρχείο…

(Πηγή: Energypress, 08/05/2012)