Αυτή τη στιγμή κάποιος που θέλει να κάνει μια επένδυση στις ΑΠΕ και την αειφόρο ενέργεια γενικά έχει αρκετές επιλογές. Ειδικά στα φωτοβολταϊκά υπάρχουν πολλά προγράμματα ακόμα και για πολύ μικρές επενδύσεις όπως το πρόγραμμα net metering. Στην περίπτωση όμως που σκέφτεται να επενδύσει σε αιολικά συστήματα οι επιλογές περιορίζονται σε μεγάλες επενδύσεις της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ και δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο πρόγραμμα για μικρότερα συστήματα. Αυτό αναμένεται να αλλάξει καθώς με νέα υπουργική απόφαση που ετοιμάζεται, θα παρέχεται η δυνατότητα επένδυσης σε μικρές ανεμογεννήτριες. Αναμένεται ότι θα υπάρχουν δύο κατηγορίες επενδύσεων σε μικρές ανεμογεννήτριες:

  • Πολύ μικρές, δυναμικότητας 2 KW – 3 KW, οι οποίες θα μπορούν να εγκατασταθούν πάνω ή κοντά σε κτίρια και θα λειτουργούν σε ένα πρόγραμμα net metering (αυτοπαραγωγή και συμψηφισμό) παρόμοιο με αυτό που ισχύει σήμερα για τα φωτοβολταϊκά.
  • Μεγαλύτερες, ισχύος έως και 60 KW, οι οποίες θα μπορούν να εγκατασταθούν μόνο μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών, όπως συμβαίνει σήμερα για τα αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα μεγαλύτερης κλίμακας.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν θα προβλέπεται η χρήση μικρών ανεμογεννητριών στα πλαίσια ενεργειακών κοινοτήτων.

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *